Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Ustavni sud BiH: Zakon o lijekovima Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi nisu u skladu sa Ustavom

02 Decembar 2022
1 min.
Ustavni sud BiH: Zakon o lijekovima Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi nisu u skladu sa Ustavom

Ustavni sud BiH danas je, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ih je.

Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu BiH ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni, saopšteno je iz ovog suda.

Iz Ustavnog suda navode da su entiteti dužni da poštuju zakone na nivou BiH i da poštuju odluke institucija na nivou BiH.

RTRS

Povezani članci

Šmit objavio ispravku nametnutih izmjena zakona, odnosi se na članove CIK-a

Kristijan Šmit objavio je ispravku ranije nametnutog Izbornog zakona BiH tako što je aktuelne članove Centralne izborne komisije BiH izuzeo iz odredbe o penzionisanju, odnosno isteku mandata. Kako se navodi članovi CIK BiH će “dužnost obavljati do 2027. godine, odnosno sprovodiće i Opšte izbore 2026. godine”. U “izmijenjenom” članu nametnutog Izbornog zakona stoji da članovi […]

Prošle godine izdato 900 rješenja za kretanje oružja i vojne opreme

U BiH je tokom 2023. godine izadato 900 rješenja kojim se odobrava kretanje oružja i vojne opreme, što je za 7,91 odsto više nego 2022, navodi se u izvještaju koji je danas usvojio Savjet ministara. Od toga se 514 rješenja odnosilo na izvoz, a 386 na uvoz oružja i vojne opreme, navodi se u izvještaj […]