Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Višegrad: Danas memorijalni plivački maraton do Starog Broda

26 Jun 2022
2 min.
Višegrad: Danas memorijalni plivački maraton do Starog Broda

Na rijeci Drini od Višegrada do Starog Broda danas će biti održan memorijalni plivački maraton u pomen na Srbe koje su ustaše ubile 1942. godine
Inicijator održavanja maratona je humanista Neven Jovanović, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je iz Goražda.

Jovanović je istakao da će plivački maraton započeti rijekom Drinom od Andrićgrada do Starog Broda u dužini od 16 kilometara, kako bi poslao poruku da se ne zaboravi stradanje Srba u ustaškom pokolju u Starom Brodu 1942. godine.

On je naveo da je među Srbima u Starom Brodu bio njegov djed sa porodicom, koji je zahvaljujući Nijemcima uspio da preživi.

“Veoma je bitno govoriti o ovom stradanju, razbiti stereotipe prošlosti i na taj način pokazati svu monstruoznost zločina nad kojim su se zgražavali i naši tadašnji neprijatelji Nijemci”, rekao je Jovanović.

Na plivačkoj stazi dugoj 16 kilometara Jovanoviću će se pridružiti potomci i poštovaoci žrtava iz svih opština iz kojih su stradalnici.

Prema riječima sveštenika Dragana Vukotića, ovo je dobar način da se uz crkvu i državu svi pojedinci uključe u odavanje dužnog poštovanja prema stradalnicima.

“Ovo je deseti put da Neven Jovanović pliva do Starog Broda i ovaj jubilej biće početak jedne tradicije i omasovljenja ovog čina poštovanja prema žrtvama”, rekao je Vukotić.

Plivački maraton počeće u 10.30 časova.

Nezapamćen pokolj u Starom Brodu, Miloševićima i drugim mjestima prema rijeci Drini u proljeće 1942. godine izvršile su ustaške jedinice pod komandom zloglasnog Jure Francetića.

Ustaše su u ovom, decenijama skrivanom zločinu ubile oko 6.000 Srba, žena, djece, starih i iznemoglih lica, koji su pokušavali da prelaskom Drine nađu spas u Srbiji.

Najmasovnija ubistva dogodila su se 22. marta 1942. godine, na pravoslavni praznik Mladence, a nastavljena su sve do početka maja 1942. godine.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Istovremeni ataci na Srpsku i Srbiju trasiraće odnose u regionu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će rezolucija o Srebrenici i pokušaji da samoproglašeno Kosovo postane član Savjeta Evrope koji se dešavaju u gotovo identično vrijeme obilježiti i trasirati odnose Srba sa drugim narodima u regionu. “Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u pravu kada govori da je riječ o dva događaja u […]

Narodni miting “Srpska te zove” 18. aprila u Banjaluci; Simbol otpora onima koji žele da pokore slobodarski duh našeg naroda

Republika Srpska se nalazi pod najvećim udarima u svojoj poslijeratnoj istoriji. Sve ono za šta su se u Odbrambeno – otadžbinskom ratu borili i izborili najbolji sinovi naše Republike, danas žele da nam u miru oduzmu. I nije im dovoljno to što pokušavaju da nam otmu ono od čega živimo, našu imovinu, resurse, šume, rijeke […]