Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Zaharova: Prerano govoriti o reakciji Moskve na učlanjenje Finske i Švedske

25 Maj 2022
1 min.
Zaharova: Prerano govoriti o reakciji Moskve na učlanjenje Finske i Švedske

Prerano je da se govori o konkretnim kontramjerama Rusije na pristupanje Finske i Švedske NATO-u, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ona je podsjetila da je Rusija isticala u više navrata da pristupanje Finske, koja se ranije pridržavala politike nepristupanja i Švedske NATO-u neće proći bez odgovora mjerama političke, ekonomske i vojno-tehničke prirode radi osiguravanja ruske bezbjednosti.

“Prerano je da se govori o specifičnim mjerama i njihovom konkretnom sadržaju”, naglasila je Zaharova.

Prema njenim riječima, kontramjere Rusije zavisiće od uslova članstva Finske i Švedske u Alijansi, uključujući razmještanje infrastrukture NATO-a i članica tog saveza na njihovim teritorijama, uključujući ofanzivno oružje.

Finska i Švedska su zvanično predale zahtjev za članstvo 18. maja, podsjeća TASS.

Učlanjivanju dvije zemlje usprotivio se predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, tvrdeći da Ankara neće podržati takav korak dok Finska i Švedska ne definišu svoj stav u vezi sa terorističkim organizacijama, uključujući Radničku partiju Kurdistana, za koju turske vlasti tvrde da je jedna od njih.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je 16. maja na reakciju Moskve na proširivanje infrastrukture Alijanse na teritorije Finske i Švedske.

SRNA

Povezani članci

NATO se na istoku Evrope sprema za mogući sukob sa Rusijom

 Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocijenjeno je da aktivnosti NATO saveza u istočnoj Evropi i crnomorskom regionu imaju za cilj pripremu za potencijalni sukob sa Rusijom. “Takve aktivnosti članica NATO-a su provokativne, pogoršavaju vojnu napetost duž naših granica i stvaraju dodatne prijetnje po bezbjednost Rusije”, rekli su iz ruskog spoljnih poslova za “Sputnjik”. Iz Ministarstva […]

Putin: Aerodromi sa kojih polete F-16 biće naša legitimna meta

Ukoliko američki lovci F-16 budu učestvovali u sukobu u Ukrajini, polijećući sa aerodroma u trećim zemljama, ti aerodromi će postati legitimna meta ruske vojske, upozorio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Putin je tokom posjete Tverskoj oblasti podsjetio da borbeni avioni F-16 mogu da nose nuklearno oružje i naglasio da će Moskva i to “morati da […]