Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

“Zlatna sova” Branku Stankoviću, “Sovica” Sanji Klisarić

17 Septembar 2021
2 min.
“Zlatna sova” Branku Stankoviću, “Sovica” Sanji Klisarić

Književna nagrada Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske “Zlatna sova” dodijeljena je na Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci Branku Stankoviću za knjigu “Vreža”, a nagrada “Sovica” Sanji Klisarić za najbolju knjigu za djecu “Šušuova čudesna avantura”.


Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta rekao je Srni da Stankovićeva knjiga “Vreža” tematizuje pitanje zla u svijetu, kao i prava na kaznu i osvetu nad onima koji su počinili to zlo.

On je istakao da priču “Šušuova čudesna avantura” Sanje Klisarić pokreće čežnja za dosezanjem nebeske sfere i nepoznatih daljina, tipičnu za svako mlado biće, u kojoj ima nečeg univerzalnog i ontološkog.

Kerleta je rekao da je druga nagrada “Zlatna sova” dodijeljena Miroslavu Živanoviću za djelo “LJudi, zveri, anđeli”, a treća Danilu Tešanoviću za djelo “Mučenica Tekla između Boga i čovjeka”.

“Nagrada `Zlatna sova` vremenom je postala izuzetno vrijedna i prevazišla je prostor Republike Srpske, što je bio njen prvobitni cilj”, naveo je Kerleta.

Nagrada “Sovica” obuhvata povelju uz honorar od 1.000 KM, kao i štampanje djela u tiražu od 500 primjeraka, od kojih autoru pripada 20.

On je istakao da će već početom sljedećeg mjeseca raspisati konkurs za najbolji neobjavljeni roman i nagradu “Zlatna sova” za 2022. godinu.

Kerleta je najavio da je za danas od 12.00 časova u sali za promocije Sajma knjiga planirana promocija izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja u okviru panel diskusije o izdavačkoj produkciji u predškolskom obrazovanju, o značaju objavljivanja stručnih knjiga i radnih materijala koji bi bili korišteni u predškolskim ustanovama.

Sajam knjige “Banjaluka 2021” biće zatvoren u ponedjeljak, 20. septembra.

SRNA

Povezani članci

“Svitanje”- roman o Prebilovcima predstavljen osnovcima u Sokocu

U Osnovnoj školi “Sokolac” danas je promovisan roman “Svitanje” kroz razgovor učenika devetog razreda sa autorom Ivanom Spahić, koja je za ovu knjigu nagrađena “Zlatnom sovom” za 2023. godinu, Zavoda za udžebenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo. Spahićeva je rekla novinarima da je napisala roman o Prebilovcima koji je specifičan zbog priče vezane za […]

U Višegradu postavljene kućice za slobodne biblioteke

U Višegradu su danas postavljene četiri kućice za slobodne biblioteke, kako bi knjige mogli da koriste i turisti kao i građani koji nisu članovi. Biblioteke su postavljene u organizaciji Kulturnog centra “Ivo Andrić” iz Višegrada. Vršilac dužnosti direktora Centra Jelena Đurić rekla je da će biblioteke raditi na principu “pročitaj, vrati i doniraj”. “Ideja je […]