Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Lukašenko: Visok rizik od vojnih incidenata na granici sa Rusijom

25 April 2024
1 min.
Lukašenko: Visok rizik od vojnih incidenata na granici sa Rusijom

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ukazao je na visok rizik od vojnih incidenata duž granice sa Ukrajinom.


Lukašenko je rekao da će Ukrajina uskoro prestati da postoji ako ne pristane na pregovore.

“Sada je najbolja situacija za zaključivanje mira u Ukrajini jer će, ukoliko Kijev sada ne počne da pregovara, izgubiti državnost”, istakao je Lukašenko na sjednici Narodne skupštine Bjelorusije.

Prema njegovim riječima, na ukrajinskom frontu trenutno je pat situacija i stvoreni su uslovi za mirovne pregovore.

Lukašenko je istakao da susjedna Poljska ne treba da očekuje agresivne akcije Bjelorusije, navodeći da je Minsk izmjestio nekoliko borbenih bataljona iz Vitebske oblasti, na granici sa Rusijom.

Ocijenio je da bi sporazumi postignuti u Istanbulu prošle godine mogli postati polazna tačka za pregovore.

“Ne treba promovisati radikalna rješenja slična formuli ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, koja nije realna. Rusi se neće povući ni sa Krima ni iz Novorusije”, naglasio je Lukašenko.

SRNA

Povezani članci

Putin: Nikome nećemo dozvoliti da nam prijeti, naše strateške snage uvijek su u pripravnosti

Rusija će činiti sve da ne dođe do svjetskog sukoba, ali nećemo nikome dozvoliti da nam prijeti. Naše strateške snage su uvijek u pripravnosti, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin. On je svim građanima čestitao Dan pobjede i podsjetio da je sudbina čovječanstava rješavana u veličanstvenim bitkama koje su odigrale kod Moskve, Kursta, Sevastopolja. – […]

Vojna parada u Moskvi

Na Crvenom trgu u Moskvi danas će biti održana Parada pobjede u čast 79 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu. Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu rekao je ranije da će na paradi na Crvenom trgu učestvovati više od 9.000 ljudi i 75 jedinica vojne tehnike, kao i avijacija. Parada će se održati u […]