Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Sjeverna Makedonija bira predsjednika, u trci sedam kandidata

24 April 2024
1 min.
Sjeverna Makedonija bira predsjednika, u trci sedam kandidata

U Sjevernoj Makedoniji jutros su počeli predsjednički izbori na kojima će 1,8 miliona glasača birati između pet muškaraca i dvije žene.

Birališta su jutros otvorena, a Vlada je izborni dan proglasila neradnim.

Pravo glasa ima 1.814.317 birača, a u inostranstvu će glasati 2.569 birača sa državljanstvom Sjeverne Makedonije. U poseban birački spisak upisane su osobe na izdržavanju kazne zatvora ili pritvora, kojih je 2.147.

Kandidati su aktuelni predsjednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM i koalicija, Gordana Šiljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava LJevica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Jakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vredi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.

Glasanje će trajati do 19.00 časova.

Eventualni drugi krug predsedničkih izbora predviđen je za 8. maj, za kada su zakazani parlamentarni izbori.

SRNA

Povezani članci

Vučić i Si potpisali Zajedničku izjavu: Razmijenjeno 28 dokumenata o saradnji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu dvije zemlje o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri i na ceremoniji je razmijenjeno 28 dokumenata o saradnji. U Palati Srbija, u prisustvu predsjednika Vučića […]

Si Đinping: Srdačan doček dokazuje čelično prijateljstvo Srba i Kineza

Predsjednik Kine Si Đinping ocijenio je danas u Beogradu da iskren i srdačan doček koji mu je priređen iz prve ruke svjedoči da srpski narod posmatra kineski narod kao čelične, najbolje prijatelje. Si je na početku sastanka sa predsjednikom Srbie Aleksandrom Vučićem u užem formatu rekao da je veoma srećan što je u Srbiji nakon […]