Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

“Portret gospođice Lizer” prodat za 30 miliona evra

25 April 2024
1 min.
“Portret gospođice Lizer” prodat za 30 miliona evra

Slika austrijskog slikara Gustava Klimta “Portret gospođice Lizer” prodata je na aukciji za 30 miliona evra.


Aukcijska kuća “Im Kinski” saopštila je da se dugo smatralo da je ova slika, koja je ostala nezavršena nakon umjetnikove smrti, izgubljena dok nije pronađena kako visi na zidu jedne privatne vile nedaleko od Beča.

Postoji mnogo pitanja u vezi sa nezavršenom slikom “Portret gospođice Lizer”, koju je Klimt počeo da radi 1917. godine. On je preminuo godinu dana kasnije.

Vrijednost slike prvobitno je procijenjena na između 30 i 50 miliona evra.

Iako nije utvrđeno sa sigurnošću, vjeruje se da je na slici kćerka jednog od braće Adolfa i Justusa Lizera, bogatih jevrejskih industrijalaca u Austrougarskom carstvu.

SRNA

Povezani članci

Održan vaskršnji koncert

Vaskršnji koncert na kojem je nastupila Etno-grupa “Iva” iz Doboja održan je sinoć u Domu Oružanih snaga u Sarajevu u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”. Predsjednik Upravnog odbora “Prosvjete” Dejan Garić rekao je da je ovo deveti po redu vaskršnji koncert u Sarajevu u organizaciji “Prosvjete”. Garić je istakao da koncert nije […]

Srbija u finalu Evrovizije

Predstavnik Srbije Teja Dora sa pjesmom “Ramonda” izborila je finale na takmičenju “Pesma Evrovizije”. Od 15 predstavnika, među kojima je bila i Teja Dora, u finale je sinoć prošlo 10, o čemu je odlučivala isključivo publika. Finale su izborili i Portugal, Slovenija, Ukrajina, Litvanija, Finska, Kipar, Hrvatska, Irska i Luksemburg. Drugo polufinale zakazano je za […]