Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Amidžić: Bahatost ministarstva odbrane dovodi budžet u pitanje

19 Septembar 2023
5 min.
Amidžić: Bahatost ministarstva odbrane dovodi budžet u pitanje

Ministar finansija i trezora u Savjetu minstara Srđan Amidžić rekao je danas u Sarajevu da institucijama BiH za 2024. godinu nedostaje 37.000.000 KM da bi se zatvorili troškovi na nivou 2023. godine, čemu su doprinijeli bahati zahtjevi budžetskih korisnika, poput Ministarstva odbrane, koje za narednu godinu traži 1.770.000.000 KM.

Amidžić je naveo da je ovakav zahtjev Ministarstva odbrane veći od budžeta svih 75 korisnika u ovoj godini i veći četiri puta od sredstava odobrenih za tekuću godinu – 392.000.000 KM.

“Ministarstvo odbrane, umjesto da pokaže najveće razumijevanje i na racionalniji način da koristi sredstva, izlazi sa budžetskim zahtjevom koji je u ekonomskom smislu sulud”, rekao je Amidžić i dodao da niko ne može očekivati od njega da sa Ministarstvom odbrane o tome razgovara.

On je istakao da ga je, kada je preuzeo dužnost ministra finansija i trezora, dočekala “bahatost budžetskih korisnika” u smislu zahtjeva za 2024. godinu.

“Ne želim da sa svojim kolegama unutar Ministarstva nosim sam taj teret ili, eventualno, teret toga da budžet neće biti usvojen na vrijeme”, rekao je Amidžić na konferenciji za novinare.

On je pojasnio da se bahatost odnosi na pojedine budžetske korisnike, podsjetivši da je budžet za ovu godinu iznosio 1,3 milijarde KM, a da su u Ministarstvo stigli zahtjevi za 2,8 milijardi KM.

“Ako je neko ovo doživio kao cjenkanje na pijaci, u smislu poslaću veći zahtjev, da bi dobio polovinu, smatram neodgovornim i neprofesionalnim i taj zahtjev neće dobiti podršku Ministarstva”, rekao je Amidžić i dodao da to nije korektno prema građanima.

Amidžić je poručio da oni koji se ponašaju na takav način, treba i da snose odgovornost ukoliko budžet ne bude usvojen na vrijeme i ukoliko se uđe u fazu privremenog finansiranja.

“Nikada neću potpisati prijedlog budžeta koji podrazumijeva takve prioritete koji su dostavljeni kroz budžetske zahtjeve”, poručio je Amidžić.

On je istakao da entiteti uplaćuju 1.020.000.000 KM za finansiranje 75 korisnika na nivou BiH.

“Kada saberemo sa očekivanim vlastitim prihodima, otprilike 180.000.000 KM i sa onim što predstavljaju prenesena sredstva, ne da nema prostora da povećavamo budžet, nego nam nedostaje 37.000.000 KM”, rekao je Amidžić.

On je naglasio da je očekivao budžetske zahtjeve koji će uvažavati ekonomsku realnost.

“Mi ćemo unutar Ministarstva finansija i trezora, čiji je budžet oko 13,7, odnosno 13,8 miliona KM, naći prostora za uštede. Pozivam i ostale kolege da učine isto”, rekao je Amidžić.

On je istakao da je zahtjev Ministarstva odbrane nerazuman i u svjetskim okvirima i da predstavlja četiri odsto BDP-a BiH.

“Dozvolite da vas podsjetim, Japan troši jedan odsto BDP-a na odbranu, NJemačka 1,3 odsto, Kina 1,6 odsto, Francuska troši 1,9 odsto BDP-a na odbranu, a mi predlažemo budžet koji podrazumijeva četiri odsto, to je više i od Rusije koja sada sprovodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”, naveo je Amidžić.

On je ponovio da niko od njega ne treba da očekuje da će razgovarati o takvom zahtjevu, jer, kako je rekao, da bi sa nekim razgovarao zahtjev mora biti razuman.

“Zajedno sa ljudima unutar Ministarstva finansija i trezora ušli smo i u meritum zakona i neke stvari ne razumijem. Čitam brojeve koje je meni dostavilo Ministarstvo odbrane, da li je za 2024. godinu potrebno sljedeće: modernizacija pješadijskog naoružanja i opreme u iznosu od 68,5 miliona KM uz modernizaciju lakih oklopnih vozila pješadije u iznosu 147,8 miliona KM i jedno i drugo na stavci nabavka opreme”, upitao je Amidžić.

On je rekao da ne razumije ni da je za modernizaciju artiljerijskog naoružanja i opreme potrebno 18,4 miliona KM za samohodne haubice od 155 milimetara.

Amidžić je istakao i da zahtjev za modernizaciju naoružanja i opreme oklopnog bataljona iznosi 40,5 miliona KM, a za vazduhoplovstvo kroz nabavku šest srednjih transportnih helikoptera, 10 lakih višenamjenskih helikoptera, na dvije stavke, od kojih je jedna 406 miliona KM, a druga 44,7 miliona KM.

On je naveo i da je za modernizaciju sredstava za nuklearno-biološko-hemijsku odbranu zatraženo 13,3 miliona KM, te istakao da to što ne podržava ovakav budžet nije politički motivisano, pošto dolazi iz Republike Srpske, već da se ne pronalazi u takvom budžetskom rješenju.

Amidžić je rekao da nije vojni ekspert, ali je podsjetio kolege u Ministarstvu odbrane da se BiH graniči sa Hrvatskom i Crnom Gorom koje su članice NATO-a, te sa Srbijom.

“Ovdje mogu da postavim pitanje, ako smo se odlučili da se ovoliko naoružavamo da li očekujemo sukobe ili planiramo kao BiH da napadnemo Srbiju ili NATO?”, upitao je Amidžić.

Govoreći o drugim budžetskim zahtjevima, Amidžić je izdvojio zahtjev Komisije za koncesije koja je od 2013. do 2023. godine potrošila 11,1 milion KM, a koja, kako je rekao, nije uradila ništa.

“Ja sam poreski obveznik Republike Srpske i mi plaćamo ovo. Znam šta bih uradio sa 11 miliona KM u svom gradu, a pretpostavljam da znaju svi u svojim lokalnim zajednicama”, naveo je Amidžić.

On je istakao da nema ništa protiv toga da institucije BiH funkcionišu na način kako je dogovoreno, ali da je protiv toga da se plaća deset ljudi u Komisiji za koncesije, koji za deset godina nisu uradili ništa.

SRNA

Povezani članci

PIK o smanjenju ovlašćenja, izmještanju i gašenju OHR-a

U Sarajevu će zasjedati Savjet za implementaciju mira na kojem se očekuju razgovori o ispunjavanju uslova 5+2 za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika. Biće razgovarano o smanjenju ovlašćenja, izmještanju i gašenju Kancelarije visokog predstavnika. Iz Republike Srpske poručeno je da su Kristijan Šmit i OHR davno trebalo da odu jer je njihov intervencionizam prepreka evropskom putu […]

Danas do 37 stepeni

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti sunčano i još toplije, sa maksimalnom temperaturom vazduha do 37 stepeni Celzijusovih. Tokom dana porašće koncentracija saharskog pijeska, koja će uticati na zamućenost atmosfere, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Vjetar će slab do umjeren promenljivih smjerova, tokom večeri u Posavini povremeno i pojačan. Jutros […]