Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Austrija obaveznu vakcinaciju prvi put uvela još 1948. godine

20 Novembar 2021
1 min.
Austrija obaveznu vakcinaciju prvi put uvela još 1948. godine

Austrijska vlada je danas, kao prva članica Evropske unije, donijela odluku o uvođenju obavezne vakcinacije protiv virusa korona, koja treba da stupi na snagu najkasnije sa 1. februarom iduće godine, ali to nije prvi put da se takva mjera primenjuje u ovoj zemlji.

Iako je u bližoj prošlosti u Austriji primenjivan sistem podsticaja i indirektnih mjera za navođenje građana na vakcinaciju,još daleke 1948. godine primijenjena je obavezna vakcinacija protiv velikih boginja.

Tačnije, 20. juna 1948. godine donijet je Zakon o zaštitnoj vakcinaciji protiv velikih boginja, što de jure nije bila opšta obaveza, ali de fakto je kao takva primenjivan, jer su kažnjavani svi koji se nisu povinovali zakonu novčanom kaznom do 1.000 šilinga ili 14 dana zatvora.

Inače, tadašnjih 1.000 šilinga odgovaralo bi današnjem iznosu od oko 1.200 evra.

-Svako je dužan da se u skladu sa zakonom vakciniše protiv velikih boginja – stojalo je u prvom pasusu Zakona.

Prije svega, djeca su morala da se vakcinišu i to do 31. decembra prve godine od rođenja, odnosno do 12 godine života, ako su pohađala školu.

Ovaj Zakon o vakcinaciji protiv velikih boginja ukinut je 1. januara 1981. godine, kada je globalno proglašeno da su velike boginje iskorijenjene.

Tanjug

Povezani članci

Velika Britanija: Na velikom putu u najmanjem automobilu na svijetu

Aleks Orkin iz Velike Britanije odlučio je da sjedne u najmanji automobil na svijetu i pređe ovu državu cijelom dužinom. Za to putovanje od 1.400 kilometara biće mu potrebno dvije do tri nedelje. Automobil, zvani Pil P50, dugačak je 137, a visok 120 centimetara. Teži 59 kilograma i može da dostigne brzinu od 56 kilometara […]

Slavimo Svetog Platona: Svetac koji je izdržao 18 dana bez hrane i vode zbog vere u Hrista

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Svetog mučenika Platona. Rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Platon nije skrivao svoju vjeru u Hrista nego je javno propovjedao. Zbog toga je bio izveden na sud pred načelnika Agripina, gdje je izložen mučenju. Kada ga je načelnik počeo savjetovati […]