Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Babić: Povećati funkcionalnu upotrebu ćirilice (VIDEO)

25 Novembar 2021
2 min.
Babić: Povećati funkcionalnu upotrebu ćirilice (VIDEO)

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da su određenim odredbama Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma povrijeđeni vitalni nacionalni interesi hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Iz Ustavnog suda je saopšteno da je navedenim zakonom predviđeno da se kulturne i druge manifestacije, koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava određuje obligatorno korišćenje ćiriličkog pisma, kao i da su predviđene kazne ukoliko se postupi suprotno, čime se favorizuje upotreba ćiriličnog u odnosu na latiničko pismo.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić je istakla je u Јutarnjem programu RTRS-a da vjeruje da će pravnici prilagoditi ovu odluku Ustavnog suda Srpske pravnom sistemu.

“Iznenadila sam se odlukom Ustavnog suda, jer se stekao utisak da je zakon odbačen u cijelini. Međutim kada sam pročitala, vidjela sam da je potrebno prilagoditi samo određene članove zakona i vjerujem da će tako biti i urađeno. Takođe, vjerujem da ničije pravo neće biti ugroženo”, istakla je Babić. 

Istakla je da je zakonodavac želio da poveća upotrebu ćirilice, jer se latinica mnogo više koristi.

“Moramo zaštititi ćirilicu kako bi se povećala njena funkcionalna upotreba”, istakla je Babić.

RTRS

Povezani članci

Policija prikuplja dokaze o šokantnom nasilju nad osnovcima

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje zatražio je od policije u Nevesinju da prikupi dokaze o dva šokantna slučaja vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj Osnovnoj školi “Risto Proroković”. Kako nam je potvrđeno, radi se o dva odjeljenja sedmog razreda: u jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od strane osam đaka, a u drugom odjeljenju izvršeno […]

Mjere u Srpskoj produžene do 15. decembra

Republički štab za vanredne situacije produžio je do 15. decembra mjere za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u Republici Srpskoj. Ovim mjerama, između ostalog, zabranjuju se javna okupljanja u grupama većim od 120 lica, te privatna okupljanja koja se ne održvaju na javnom mjestu u grupama većim od 70 lica. Republički štab odobrio […]