Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Bajden potpisao odluku o dodatnim sankcijama za zapadni Balkan

09 Jun 2021
2 min.
Bajden potpisao odluku o dodatnim sankcijama za zapadni Balkan

Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na zapadnom Balkanu, saopštila je Bijela kuća.

U saopštenju se navodi da se sankcije odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umiješani u kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

Bajdenovim naređenjem “prošireni si određeni kriterijumi, poput izazova kakve predstavlja korupcija, kao i ostala djela koja opstruišu ključne institucije i međunarodne sporazume”.

“Korupcija nanosi štetu ekonomskom rastu, olakšava organizovani kriminal i potkopava povjerenje u demokratske procese. Ove snage otvaraju vrata našim strateškim protivnicima da potkopavaju demokratiju, koče napredak prema efikasnom i odgovornom upravljanju i sprečavaju da region zapadnog Balkana postigne punu integraciju u transatlantske institucije”, navodi Bijela kuća.

U tekstu se napominje da takva djela predstavljaju “izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD”.

Bajdenovim ukazom naglašava se trajna posvećenost SAD primjeni poslijeratnih sporazuma i radu institucija uspostavljenih nakon raspada bivše SFRJ, dodaje Bijela kuća.

Ovom odlukom “povećana je sposobnost” da se djeluje protiv onih koji opstruišu ili ugrožavaju primjenu bilo kog sporazuma iz domena regionalne bezbjednosti, mira, saradnje ili uzajamnog priznanja, kao i okvira mehanizma za odgovornost na zapadnom Balkanu.

Napomenuto je da u geografskom smislu izraz Zapadni Balkan obuhvata teritoriju bivše SFRJ i Albanije.

Bajdenovom odlukom u SAD se blokira sva imovina ili interesi osoba koje su predmet sankcija, a američkim državljanima je zabranjena saradnja sa takvim licima. Sankcionisanima nije dozvoljen ulazak u SAD niti će moći da dobiju američku vizu.

“Osiguravanje bezbjednosti i političke stabilnosti zapadnog Balkana je konzistentno sa posvećenošću Bajdenove administracije razvoju ključnih američkih interesa iz oblasti nacionalne bezbjednosti, uključujući zaštitu demokratskih institucija”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo finansija i Stejt department “nastaviti da osvježavaju listu pojedinaca koji su predmet sankcija prema ovom naređenju”.

TANJUG

Povezani članci

Četvoro Srba poginulo u nesreći u Njemačkoj

 U teškoj saobraćajnoj nesreći kod grada Regensburga u NJemačkoj poginula su četvorica državljana Srbije.Portparol policije saopštio je da je riječ o muškarcima starosti 27, 31, 32 i 44 godine i da su svi državljani Srbije. Muškarci su bili u automobilu marke “be-em-ve”, a u sudaru koji se dogodio juče na putu A3, zadobili su povrede […]

Do kraja avgusta delta soj će dominirati

Evropski centar za prevenciju i kontrolu oboljenja /ECDC/ saopštio je danas da će do kraja avgusta delta soj virusa korona predstavljati 90 odsto svih varijanti oboljenja. “Velika je vjerovatnoća da će soj delta virusa obimno cirkulisati tokom ljeta, posebno među mlađim osoba koje nisu planirane za vakcinaciju. To bi moglo predstavljati rizik za ugroženiju kategoriju […]