Ravna planina banerRavna planina baner

Magazin

Baka (102) ne želi da se penzioniše! Ove 3 stvari su tajna njene dugovječnosti

27 Jun 2023
2 min.
Baka (102) ne želi da se penzioniše! Ove 3 stvari su tajna njene dugovječnosti

Baka Gledis (102) otkriva 3 ključne tajne dugovječnosti!

Stogodišnjaci su oduvijek privlačili pažnju javnosti i dagnali mnoge da se zapitaju šta je tajna dugovječnog izgleda. Pa tako, stanovnici “plavih zona” zahvalnost dugovječnosti pripisuju mediteranskoj klimi i ishranu.

Ali, to nije slučaj sa Gledis Mekgarej koja ima 102 godine. Svoje je tajne dugovječnosti Gledis je zapisala u svojoj knjizi, “Dobro proživljen život”, a njeni savjeti su jednostavniji nego što bi mnogi očekivali.

1. Stalno se krećite

Kako tvrdi ova baka koja i dalje radi kao doktorka i ne planira da se penzioniše: “Ako prestanete da se krećete, umrijećete!” To ne znači da treba da provodite svakodnevno sate i sate u teratani ili praktikujete naporne treninge. Umjerena fizička aktivnost, poput šetnje i odlaska u prirodu je sasvim dovoljno.

2. Njegujte duhovnost

Prema riječima bake Mekgarej, možete da radite sve što je dobro za vaše zdravlje, ali je sve uzaludno ako nemate vjeru u nešto veće od sebe. Osim fizičkog kretanja, potrebno je i da se duhovno krećemo i razvijamo.

“Život se mora potpuno živjeti. Ako izgubite svrhu, više nemate gdje. Počnite da tražite ono što vas tjera da pjevate, da se smijete ili da se pomerite s jedne take”, napominje Gledis.

3. Volite sebe i druge

Ljubav kao nit koja nas održava živim jeste jedna od najvažnijih komponenti. Ljubav prvenstveno prema sebi, a zatim i prema ljudima u okruženju vraća nam se istom mjerom.

“Ljubav zaista može da bude najtačniji odgovor za duži, zdraviji život. Kada stvarno naučite da volite sebe, tada ćete naučiti da volite i druge”, zaključuje ona.

MONDO

Povezani članci

Pet zdravih razloga da jedete čili papričice

​Čili papričice su bogate antioksidansima koji štite nervni sistem i vid, u kombinaciji sa čokoladom snižavaju šećer u krvi i podstiču varenje. Podstiču lučenje želudačnih sokova, varenje i ubrzavaju metabolizam. Sastojci kao što je kapsaicin u čili papričicama imaju antivirusna i antibakterijska svojstva, pa pomažu u jačanju imunološkog sistema. Zahvaljujući vitaminu K2 (menahinon), čili pomaže […]

Pravilna sterilizacija tegli za zimnicu

edna od važnih stvari kojima treba da razmišljate kada je u pitanju priprema zimnice jesu tegle, Ali, osim njihovog pronalaženja, važna je i sterilizacija.https://83967930a1e9f661bfc2f17426d8dc2a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Da bi zimnica što duže ostala jestiva od velike važnosti je pravilna sterilizacija tegle. Postoji nekoliko načina da to uradite, a na vama je da izaberete koji vam najviše odgovara. Sterilizacija […]