Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Bećković: Kolona od Knina do Beograda najduža koju je svijet vidio

03 Avgust 2022
2 min.
Bećković: Kolona od Knina do Beograda najduža koju je svijet vidio

Akademik Matija Bećković izjavio je da su Srbi u jednom vijeku doživjeli dvije golgote – preko Albanije u Prvom svjetskom ratu i preko Jugoslavije u trećem jugoslavenskom ratu, naglasivši da je kolona koja se po ilindanskom suncu formirala od Knina do Beograda najduža koju je svijet vidio.


On je naglasio da je u toj koloni “pobijeđeni srpski agresor” krenuo iz svojih kuća pred “pobjednicima koji su porazili tu agresorsku vojsku”.

“Vojsku koju su činila deca u traktorima i uplakani starci i starice, kolevke i porodilje koje doje novorođančad, pseće kućice i kućni ljubimci. Vojsku koju prate ranjenici i bosi prognanici”, naveo je Bećković za “Večernje novosti”.

Bećković ističe da su djeca koja su tada stigla u Srbiju u kolijevkama i na majčinim grudima sada ljudi kojima ne treba ništa objašnjavati jer oni najbolje znaju šta su doživjeli.

“Neki od njih su već slavni umetnici, sportisti, novinari i predstavljaju prave ikone u našem narodu”, poručio je Bećković.

On je naveo da je svjeremeno predlagao da se postave bilbordi na kojima bi se jedna pored druge pokazala golgota preko Albanije i golgota u suprotnom pravcu – preko Jugoslavije, jedna po ledu i snijegu, a druga po ilindanskom suncu od Knina do Beograda.

“Ove dve golgote preko Albanije i preko Jugoslavije, a naročito druga su snimljene i možemo i danas da ih gledamo. To što Televizija Beograd nije vršila direktan prenos, mnogima je najžalije. Verovatno Amerikanci imaju najbolji snimak i jedne i druge”, kaže Bećković.

On je naglasio da onu srpsku golgotu od Vezirovog do Zidanog mosta, kada su Srbi krenuli na zapad, još niko ne spominje.

SRNA

Povezani članci

Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

 Kristijan Šmit je potonuo na novi nivo licemjerja uzimajući sebi za pravo da umjesto naroda u BiH odlučuje za koga će moći da glasaju i da to naziva “demokratijom” i “izbornim integritetom”, čime se ruga tim pojmovima i nastavlja napad na zakonita prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, izjavio Srni je ugledni američki analitičar […]

Ko je bila Amber zbog koje je nastao sistem “Amber alert”

MUP Srbije je sinoć aktivirao sistem potrage “Pronađi me” po uzoru na „Amber Alert“ za devojčicu Danku Ilić (2), koja je nestala danas tokom popodneva u okolini Bora. “Pronađi me” je signal koji građani Srbije dobiju onog momenta kada neko dijete nestane i ovaj sistem u više zemalja svijeta već postoji kao „Amber alert“. Ovaj […]