Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Beogradski glumci nasmijali Fočake

17 Mart 2023
2 min.
Beogradski glumci nasmijali Fočake

Na sceni Gradskog pozorišta u Foči izvedena je predstava „Upoznaj mog tatu“, rađena prema istoimenom tekstu britanskog dramskog pisca Alana Ejkborna. Riječ je o komediji koja se bavi ljubavnim zavrzlamama i aferama, šaljivo ukazujući na problem opsesivnog laganja i suočavanja sa istinom.

Glavni akteri su beogradski glumci Tijana Pečenčić, Srđan Karanović, Katarina Gojković i Andrija Daničić.

U fokusu priče su Greg i Džini, mladi par čija je veza napeta jer Džini ima burnu ljubavnu biografiju. Greg smatra da će svi problemi biti riješeni ako se vjenčaju, pa posjećuje Džinine roditelje. Junaci priče, svako na svoj način, odbijaju da se suoče sa istinom i pronalaze najbizarnije moguće načine da od nje pobjegnu što dalje.

Dinamična i napeta komedija, puna preokreta, podstakla je publiku da se na zabavan način podsjeti koliko ljudska priroda može da bude drugačija od one koju uviđaju na prvi pogled.

-Uživam da igram ulogu Džini i zamišljam je kao malu Engleskinju, punu energije, koja se dosta zatrpava lažima. Uprkos svemu ona pronalazi mogućnosti za izlazak iz svijeta laži, ali, ipak, do kraja predstave ne odustaje od svojih laži-rekla je glumica Tijana Pečenčić.

Glumac Srđan Karanović smatra da je publika odlično prihvatila predstavu i prepoznala društvene pojave, koje, kako kaže, uopšte nisu naivne.

-Ejkbornov tekst je odličan i neke pojave koje su prisutne u bilo kom društvu tretira na vrlo duhovit način. Publika je to mogla da prepozna, a predstava je pravljena tako da se sva bitna mjesta u tekstu naglašavaju, kako publici ne bi promakla suština. Mislim da se publika kad ode kući šali na račun priče iz predstave, a možda se neko malo zapita i zamisli-rekao je Karanović.

Predstavu nastalu u saradnji producentske kuće „Kako vam drago“ sa Domom omladine i uz podršku gradskog Sekretarijata za kulturu i Udruženja dramskih umjetnika Srbije, adaptirala je i režirala Staša Koprivica.

Organizatori gostovanja u Foči su banjalučka agencija „Venturo“ i Muzej Stare Hercegovine.

Povezani članci

Pale: Večeras i sutra projekcija filmova “Pakt sa vukovima” i “Doberman” u ulogama Monike Beluči i Vensana Kasela

 Kinoteka Republike Srpske, u okviru redovnog programa Filmoteka, organizuje večeras i sutra projekcije filmova “Pakt sa vukovima” i “Doberman” u kojima glavne uloge tumače Monika Beluči i Vensan Kasel. “Pakt sa vukovima” /Le Pacte des loups/, u međunarodnoj distribuciji poznat kao “Brotherhood of the Wolf”, je francuski igrani film snimljen 2001. godine u režiji Kristofa […]

Nova monografija o Svetom kralju Milutinu, vladaru na raskršću svjetova

 U Srbiji je u prodaji nova monografija “Sveti kralj Milutin”, grupe autora, u izdanju Zadužbine Hilandar, koja otkriva čovjeka i vladara koji se na raskršću svjetova – Istoka i Zapada hrabro sučelio sa brojnim izazovima i promijenio zacrtane paradigme velikih sila. Na sajtu Zadužbine Hilandar navodi se da je kralj Milutin čovjek koji je bio […]