Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Beogradski glumci nasmijali Fočake

17 Mart 2023
2 min.
Beogradski glumci nasmijali Fočake

Na sceni Gradskog pozorišta u Foči izvedena je predstava „Upoznaj mog tatu“, rađena prema istoimenom tekstu britanskog dramskog pisca Alana Ejkborna. Riječ je o komediji koja se bavi ljubavnim zavrzlamama i aferama, šaljivo ukazujući na problem opsesivnog laganja i suočavanja sa istinom.

Glavni akteri su beogradski glumci Tijana Pečenčić, Srđan Karanović, Katarina Gojković i Andrija Daničić.

U fokusu priče su Greg i Džini, mladi par čija je veza napeta jer Džini ima burnu ljubavnu biografiju. Greg smatra da će svi problemi biti riješeni ako se vjenčaju, pa posjećuje Džinine roditelje. Junaci priče, svako na svoj način, odbijaju da se suoče sa istinom i pronalaze najbizarnije moguće načine da od nje pobjegnu što dalje.

Dinamična i napeta komedija, puna preokreta, podstakla je publiku da se na zabavan način podsjeti koliko ljudska priroda može da bude drugačija od one koju uviđaju na prvi pogled.

-Uživam da igram ulogu Džini i zamišljam je kao malu Engleskinju, punu energije, koja se dosta zatrpava lažima. Uprkos svemu ona pronalazi mogućnosti za izlazak iz svijeta laži, ali, ipak, do kraja predstave ne odustaje od svojih laži-rekla je glumica Tijana Pečenčić.

Glumac Srđan Karanović smatra da je publika odlično prihvatila predstavu i prepoznala društvene pojave, koje, kako kaže, uopšte nisu naivne.

-Ejkbornov tekst je odličan i neke pojave koje su prisutne u bilo kom društvu tretira na vrlo duhovit način. Publika je to mogla da prepozna, a predstava je pravljena tako da se sva bitna mjesta u tekstu naglašavaju, kako publici ne bi promakla suština. Mislim da se publika kad ode kući šali na račun priče iz predstave, a možda se neko malo zapita i zamisli-rekao je Karanović.

Predstavu nastalu u saradnji producentske kuće „Kako vam drago“ sa Domom omladine i uz podršku gradskog Sekretarijata za kulturu i Udruženja dramskih umjetnika Srbije, adaptirala je i režirala Staša Koprivica.

Organizatori gostovanja u Foči su banjalučka agencija „Venturo“ i Muzej Stare Hercegovine.

Povezani članci

U Istočnom Sarajevu otvorena izložba “Fotografijom kroz Srpsku”

U Istočnom Sarajevu danas je otvorena izložba 40 fotografija sa konkursa “Fotografijom kroz Srpsku – 2023” koju su realizovali Turistička organizacija Republike Srpske uz podršku Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Na konkursu je učestvovao 221 autor sa 656 fotografija. Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Tešić je zahvalio gradu Istočno Sarajevo i […]

U Palama predstavljena zbirka pjesama “Budi srećan gdje god da si” učenice Ene Vuković

Predstavljanjem zbirke pjesama osnovcima sa Pala pod nazivom “Budi srećan gdje god da si” autora jedanaestogodišnje Ene Vuković sa Han Pijeska, danas je u Palama obilježen Međunarodni dan dječije knjige. Vukovićeva je rekla novinarima da naziv zbirke pjesama nosi važnu poruku svim ljudima, a to je da “budu srećni gdje god da su”. Ona je […]