Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Besplatni udžbenici za oko 50.000 osnovaca

22 Juli 2021
2 min.
Besplatni udžbenici za oko 50.000 osnovaca

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je Vlada donijela odluku prema kojoj će svim učenicima u Srpskoj prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola biti obezbijeđeni besplatni udžbenici od naredne školske 2021-2022. godine.


Trivićeva je nakon današnje sjednice Vlade Srpske izjavila da će besplatne udžbenike dobiti oko 50.000 osnovaca.

Ona je navela da je riječ o dodatnom izdvajanju od 2,5 miliona KM, te da su ukupna ovogodišnja izdvajanja Vlade za te i druge učeničke potrebe i kategorije 5,5 miliona KM.

Trivićeva je na konferenciji za novinare rekla da će ova odluka, uz ranije odluke o besplatnim knjigama, obuhvatiti više od 50 odsto ukupne učeničke populacije osnovnih škola u Srpskoj.

“Time se nastavlja trend odluka Vlade da u skladu sa prethodnim odlukama parlamenta Srpske postepeno povećava obuhvat osnovaca kada je riječ o besplatnim udžbenicima”, rekla je Trivićeva i pozdravila inicijative lokalnih zajednica u Srpskoj na tom planu, jer je riječ o zajedničkoj inicijativi.

Kada je riječ o roditeljima koji su već kupili knjige za pomenute kategorije đaka, Trivićeva je rekla da će ta pitanja biti rješavana u saradnji sa Zavodom za udžbenike u skladu sa njihovim ugovorima sa ovom ustanovom zaduženom za distribuciju i proizvodnju udžbenika, čime bi roditeljima trebalo da bude povraćen novac.

Trivićeva je rekla da će se odluka Vlade nivelisati sa svakom odlukom određene lokalne zajednice, pa i Banjaluke, u smislu izdvajanja sredstava za udžbenike.

“Dakle, Vlada obezbjeđuje knjige za sve osnovce i lokalne zajednice će se prilagođavati našoj posljednjoj odluci”, rekla je Trivićeva.

Odlukom Vlade svi učenici od prvog do drugog razreda i do sada su imali besplatne udžbenike, a novom odlukom obuhvaćeni su i osnovci trećeg i četvrtog razreda.

Vlada od 2007. godine u kontinuitetu i neprestano provodi aktivnosti na obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za osnovce u Srpskoj, a od 2019. i 2020. godine nastavljeno je povećanje obuhvata đaka besplatnim knjigama za djecu pobjednike republičkih takmičenja, kao i djecu koja su treće i naredno dijete iz višečlanih porodica.

Izdvajana su na tom planu i sredstva za odlične osnovce iz višečlanih porodica u Srpskoj, pa se sa prvobitnih milion KM u posljednje dvije godine godišnje izdvajalo tri miliona KM, a sada mnogo više, s čime će, kako ističu u resornom ministarstvu, biti nastavljeno.

Trivićeva je još izrazila nadu da će nova školska godina početi 1. septembra zavisno od epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Gnusna laž da nasilje u porodici Stanić ima političku konotaciju

 Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik odbacio je danas kao gnusnu laž informaciju o političkoj konotaciji nasilja koje se desilo u porodici Stanić u Prnjavoru, a u kojem je jedan od učesnika bio i poslanik SDS-a Miladin Stanić, te zatražio od policije i tužilaštva da u potpunosti rasvijetle ovaj slučaj i o tome informišu javnost. “Želim da […]

Šarović: Ambasadori PIK-a ne treba da nam dijele lekcije

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da ambasadori zemalja PIK-a ne treba da dijele bilo kakve lekcije i da je nastup Kristijana Šmita u BiH pod ozbiljnom sumnjom zbog nepotvrđivanja njegovog imenovanja za visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN. “Predstavnici stranih zemalja ne treba nama da dijele bilo kakve lekcije. Nije njihovo da nam sole […]