Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Besplatno kod zubara: Mnoge stomatološke usluge osiguranicima u Srpskoj pokriva Fond zdravstvenog osiguranja

12 Februar 2024
3 min.
Besplatno kod zubara: Mnoge stomatološke usluge osiguranicima u Srpskoj pokriva Fond zdravstvenog osiguranja

Za mnoge građane odlazak kod zubara je stresan, a često ga mnogi odgađaju zbog velikih finansijskih izdataka koje moraju izdvojiti za određene usluge. No, brojne usluge pokriva Fond zdravstvenog osiguranje Republike Srpske.

Pravilnikom FZO RS o stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti utvrđene su usluge stomatologa koje su za pacijente besplatne, a njihov trošak pokriva obavezno zdravstveno osiguranje.

Evo koje usluge možete koristiti na račun Fonda: pregledi i liječenje bolesti zuba i vađenje zuba, pregledi i liječenje bolesti usta i zuba kod djece do navršenih 15 godina života, uključujući i pokretni ortodonski aparat, kao i za lica sa umanjenim intelektualnim sposobnostima ili one koji su tjelesno ometeni u razvoju.

Fond pokriva stomatološke usluge i za lica sa težim urođenim ili stečenim deformitetima lica i vilica.

Trudnice, djeca, ugrožene kategorije

Preko osiguranja se mogu obaviti i pregledi i liječenje bolesti usta i zuba, izuzev protetskog zbrinjavanja, kod žena u vezi sa trudnoćom i za vrijeme porodiljskog odsustva.

Osigurnje pokriva i pružanje hitne stomatološke zdravstvene zaštite za odrasle, preglede usta i zuba, izuzev protetskog zbrinjavanja, preglede i intervencije prije transplantacije bubrega, odnosno operacija na srcu, preglede i liječenje bolesti usta i zuba prije i poslije operativnog tretmana malignih bolesti makslilofacijalnog predjela.

Na ovoj listi su i urgentni stomatološki i hirurški pregledi i liječenje povreda zuba i kostiju lica, uključujući primarnu rekonstrukciju osteosintetskim materijalom, izrada akrilatne totalne proteze kod lica starijih od 65 godina života, neophodan stomatološki tretman, uključujući i fiksne ortodontske aparate prije i poslije operativnog tretmana kod osoba sa urođenim i stečenim težim deformitetom lica i vilice, izrada protetskih nadoknada lica i vilice u okviru posttumorske rehabilitacije i rekonstrukcije, uključujući i implantate za njihovo učvršćivanje.

O ovome više možete čitati na LINKU.

Oni ne plaćaju ni participaciju

No, bitno je naglasiti da su određene usluge besplatne samo za mlađe od 18 godina ili samo za osiguranike starije od 65 godina.

U skladu s tim, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pacijentima koji su stariji od 65 godina finansira sve stomatološke usluge iz opšte stomatologije, kao i protetske nadoknade – totalne proteze.

Takođe, participaciju za stomatološke usluge ne ne plaćaju određene kategorije bez obzira na dob, a to su: trudnice i porodilje do navršenih 12 ili 18 mjeseci starosti djece, ratni vojni invalidi, porodice poginulih boraca, dobrovoljni davaoci krvi, korisnici stalne novčane pomoći i lica smještena u ustanove socijalne zaštite.

Osim toga, FZO RS, takođe, finansira i sve pružene stomatološke usluge djeci do 18 godina starosti.

Srpskainfo

Povezani članci

Višković potpisao Memorandum o rekonstrukciji dijela puta Foča- Šćepan Polje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je danas sa predstavnicima Kineske korporacije za puteve i mostove /CRBC/ Memorandum o izgradnji dijela magistralnog puta Foča-Šćepan Polje, vrijedan oko 100 miliona evra. Višković je rekao novinarima u Banjaluci da je planirana izgradnja oko 15 kilometara magistralnog puta. “Kao što znate ta dionica je oko dvadesetak kilometara, […]

Rogatica: Usvojen program rada načelnika

Skupština opštine Rogatica usvojila je Program rada načelnika opštine za ovu godinu u kojem je definisano 27 tačaka, što su ujedno i ciljevi razvoja lokalne zajednice, te poboljšanje ukupnog kvaliteta društvenog života u svim oblastima. U programu rada načelnika kao prioriteti našli su se i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže u Novom naselju u Rogatici, […]