Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

BiH dobila novi Savjet ministara, državnu vlast sada čini SNSD, HDZ, SDP, NiP, NS, DNS…

25 Januar 2023
3 min.
BiH dobila novi Savjet ministara, državnu vlast sada čini SNSD, HDZ, SDP, NiP, NS, DNS…

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je izglasano novo Vijeće ministara. Potvrđeni su svi predloženi ministri i zamjenici ministara.Za ministre su glasala ukupno 23 poslanika, a za prostu većinu i potvrđivanje su im bila dovoljna 22 glasa ili 21 ukoliko među ostalim glasovima, pored onih koji su protiv, bude i suzdržanih. Protiv je bilo 19 zastupnika i nije bilo suzdržanih.

Predložene ministre su dogovorili državni koalicioni partneri SNSD – HDZ – stranke proširene Trojke. Svima su pripala po tri mandata, a jedan ministar dolazi iz Pokreta za državu iz Republike Srpske Sevlid Hurtić.

HDZ je imenovao Davora Bunozu za ministra pravde i Dubravku Bošnjak za ministricu civilnih poslova, dok je Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća. Bunozin zamjenik je Elvir Mahmuzić iz SDP-a, a Bošnjakov zamjenik je Marijana Mojić iz Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner SNSD-a. Krišto je za svoje zamjenike izabrala ministre Elmedina Konakovića i Zorana Tegeltiju.

Stranke proširene Trojke su izabrale Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova, Edina Fortu (Naša stranka) kao ministra komunikacija i prometa i Zukana Heleza (SDP) kao ministra odbrane. Zamjenik Konakovića je HDZ-ov Josip Brkić, koji je i do sada bio na ovoj poziciji, zamjenik Forte je Ognjen Janjić (DEMOS), a Helez ima dva zamjenika Slavena Galića (HDZ) i Aleksandra Goganovića (SNSD).

SNSD je uzeo ministarstvo finansija, sigurnosti i vanjske trgovine, a na te pozicije je postavio Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca. Zamjenik Tegeltije će biti Muhamed Hasanović (SDP), Nešićev zamjenik je Ivica Bošnjak (HDZ), a Košarca Ljiljana Lovrić (HNS), koja je i do sada bila na ovoj poziciji, kao i Košarac na svojoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice će biti član Pokreta za državu iz Republike Srpske Sevlid Hurtić, a njegova zamjenica biće Duška Jurišić.

Istražili smo i biografije novih ministara te šta imaju od imovine.Šta od imovine imaju budući ministri i čime su se sve bavili ?

Ministre je prvo potvrdio CIK BiH, zatim su prošli provjere SIPA-e, nakon čega su njihova imenovanja došla u Parlament.

Većina je bila upitna s obzirom na to da je SNSD-ov ogranak iz Istočnog Sarajeva kazao da Nenad Nešić nema njihovu podršku. Međutim, čini se da su juče u Banjoj Luci uspjeli postići dogovor. Osim toga, oko Davora Bunoze se stvorila afera zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente Vlade Republike Hrvatske.

Prilikom današnje rasprave je SNSD-ov zastupnik iz Istočnog Sarajeva je rekao da će ipak glasati za imenovanje jer ne može glasati pojedinačno, samo protiv Nenada Nešića. Zastupnik stranke Za nove generacije Zlatko Miletić je rekao da neće podržati ministre, no i bez njega je većina bila zagarantovana. Protiv su bili naravno i zastupnici iz DF-a, SDA, SDS-a, PDP-a.

Oni su ukazali na to da sigurnosne provjere nisu urađene kako treba, da predloženi ministri nemaju potrebno obrazovanje i kompetencije te da nemaju namjeru štititi institucije BiH i samu državu.

Klix

Povezani članci

Cvijanovićeva u Vašingtonu na Molitvenom doručku

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prisustvovaće danas tradicionalnom Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu. Molitveni doručak se održava svakog prvog četvrtka u februaru i na njemu se okupljaju lideri, političari, biznismeni i intelektualci iz svih krajeva svijeta. Događaj će biti manji u odnosu na prethodne godine i očekuje se prisustvo između 200 i […]

Poledica u višim predjelima, magla na području Kneževa i Mrkonjić Grada

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja ponegdje ima poledice, a vidljivost je zbog magle mjestimično smanjena na području Kneževa i Mrkonjić Grada, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske. Učestali su odroni na dionicama Karanovac-Kneževo-Ugar, Karanovac-Crna Rijeka-Jajce, Kotor Varoš-Teslić, preko Borja, Trnovo-Foča, Višegrad-Brodar-Rudo i Brod na Drini-Hum. […]