Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Biljka Božićna zvijezda krije u sebi drevnu legendu: Ovako se desilo čudo

07 Januar 2022
1 min.
Biljka Božićna zvijezda krije u sebi drevnu legendu: Ovako se desilo čudo

U Meksiku postoji verovanje kako je siromašna devojka Pepita bila veoma tužna jer nije imala novca da kupi poklon za tek rođenog Isusa.

Nju je bilo sramota da se praznih ruku pojavi to Badnje veče, pa ju je rođak utešio govoreći da nije važno šta donese ukoliko je poklon od srca.

Sirota devojka je ubrala korov koji je našla usput i od njega napravila buket. Dok ga je bojažljivo spuštala pored Isusa, cvet se magično pretvorio u biljku sa raskošnim, crvenim lišćem.

Svi su se našli u čudu.

Pored ove legende, cvet je svoje više poznato ime dobio 1825, po ambasadoru iz SAD-a koji je radio u južnom Meksiku. Kako je voleo da gaji cveće i posedovao nekoliko staklenika, svojim prijateljima je često ovu biljku slao za poklon.

Božićna Zvezda
foto: Shutterstock

Ovako se cvet rasprostranio i postao poznat širom američkog kontinenta.

Ovo cveće simbolizuje uspeh, dobro raspoloženje i najčešće se poklanja za vreme praznika kao simbol uspeha i sreće, a veruje se da ih treba poklanjati i osobama koje slave rođendan u decembru.

Kurir

Povezani članci

Danas je Jovanjdan: Ove običaje obavezno morate da ispoštujete

Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan, jedan od praznika posvećenih svetitelju i proroku koji je najavio dolazak Spasitelja i krstio ga na rijeci Jordan, proslavlja se danas u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i u pravoslavnim domovima kao jedna od najčešćih srpskih slava. Prema predanju, mnogi su mislili da je Jovan obećani mesija, ali […]

Put bez povratka: Kako se krila tajna o Lajki! Smrt u svemiru

Kada su birali psa kojeg će poslati u svemir, morala je da bude ženka i da bude fotogenična. Ulični pas Lajka upisao se u istoriju kao prvo živo biće koje je napustilo zemljinu atmosferu na putu bez povratka. Pre 65 godina, 3. novembra 1957. godine, SSSR lansirao je satelit sa Lajkom u njemu kako bi […]