Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Bivši inženjer mornarice otkrio kako je preživio tri dana pod vodom: Ostalo mu kiseonika za par minuta

21 Jun 2023
2 min.
Bivši inženjer mornarice otkrio kako je preživio tri dana pod vodom: Ostalo mu kiseonika za par minuta

Bivši inženjer mornarice, Rodžer Malinson koji je preživio 84 sata zarobljen pod vodom, rekao je da “uvijek postoji nada” da će nestala podmornica Titan biti pronađena.

Podmornica kompanije OceanGate sa pet putnika nestala je u nedjelju uveče, a kontakt je izgubljen 1:45 minuta nakon što je zaronila. Od tada traje operacija potrage i spasavanja, ali od podmornice i posade još ni traga.

Vjeruje se da su im preostale zalihe kiseonika za manje od 40 sati, zbog čega traje trka sa vremenom da se ona što prije locira i izvuče na sigurno. Malinson je bio zarobljen u lopti pod vodom davne 1973. godine. Kada su ga pronašli, preostalo mu je kiseonika samo za 12 minuta.

On je bio u podmornici Pisces 3 koja je nestala kod obala Irske u Keltskom moru. Sa njim je tada bio Rodžer Čepmen. Kod sebe su imali samo jedan sendvič sa sirom i limenku limunade. Pošto je doživio slično iskustvo, poslao je poruku nade posadi zarobljenoj u nestaloj podmornici Titan.

– Nevjerovatno je šta se može dogoditi. Moraju da se zagriju kako se ne bi smrzli i sačuvaju kiseonik. Poslije onog kroz šta smo prošli, nada uvek postoji – rekao je on za „Miror“.

Malinson ipak dodaje da ga jedna stvar brine.

– Ono što me brine je zašto nije bilo poruka sa broda. Ozbiljno me brine da tamo nema nikog živog. Pretpostavljam da će udarati čekićem o trup broda, tako da ako se neko nađe u okolini, može da ih čuje – rekao je on.

Malinson je otkrio i da li je pomislio da neće preživjeti zarobljen u lopti pod vodom.

– Definitivno smo mislili da nećemo uspjeti. 84 sati je puno i nismo imali dovoljno hrane, dovoljno kiseonika. Morali smo stvarno sve da racionalno shvatimo i pazimo jedni na druge. Čuvali smo jedni druge i to je bio glavni spas – rekao je on i prisjetio se da su nakon izaska na površinu, bili su gladni, iscrpljeni i vlažni od vlage.

Porodice i prijatelji petoro ljudi na nestaloj podmornici sada se nadaju istom ishodu.

Povezani članci

Nesrećne ljubavi kneza Mihaila Obrenovića

Knez Mihailo Obrenović danas važi za jednog od najpopularnijih srpskih vladara, mada u svoje vreme nije bilo tako. Prosvećeni apsolutista, bio je drugačiji od prethodnika, doneo je renesansu u Srbiju, osećao sve, patio i voleo. Na čelu Srbije kneževao je dva puta. Bio je obrazovan, visok, lep, stasit, romantičan…nadasve zaljubljiv. U godinama izganstva iz Srbije, pre […]

Potopljena palata ispod Istanbula skriva mnoge tajne

U neposrednoj blizini Aja Sofije i Istanbulskog hipodroma pod zemljom nalazi se potopljena palata, odnosno cisterna Bazilika. Ovaj podzemni rezervoar impresivnih dimenzija može da čuva više od 80.000 m3 vode. On je i za najtežih vremena spasavao grad, a sazidan je u 6. vijeku za vrijeme vladavine vizantijskog cara Justinijana koji je sagradio i Aja Sofiju, […]