Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Bjelica: Organizacija vojnih starješina imaće podršku lokalne zajednice

17 Mart 2023
2 min.
Bjelica: Organizacija vojnih starješina imaće podršku lokalne zajednice

Načelinik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da će opštinska Organizacija vojnih starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ dobiti punu podršku lokalne uprave u njihovom daljem radu na očuvanju tekovina srpske borbe.


On je zahvalio Sreti Pantiću koji je zajedno sa svojim prijateljima odlučio da okupi oficire iz ove lokalne zajednice i oživi rad opštinske Organizacije vojnih starješina, s ciljem da postanu jaka organizacija ljudi koji su dali veliki doprinos u očuvanju Republike Srpske.

“NJegujemo tradiciju oslobodilačkih ratova i čuvamo sjećanje na pale srpske borce. Sokolac sa vojničkim spomen-grobljem `Mali Zejtinlik` gdje je sahranjeno 1.000 boraca Sarajevsko-romanijske regije i manastirom na Ravnoj Romaniji sa imenima 4.200 srpskih vojnika čuva pečat Republike Srpske”, rekao je Bjelica novinarima nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima republičke, regionalne i opštinske organizacije starješina.

On je naglasio da je Sokolac jedna od rijetkih opština koja je dala značajan doprinos za očuvanje njegovanje tradicije i poštovanje djela boraca u Prvom i Drugom svjetkom ratu.

“Zahvaljujući tome u ovoj lokalnoj zajednici nije ni došlo do podjele Srba na ove i one. Zajedno su uspjeli odbraniti svoj narod i stati pod istu zastavu ispod koje je stvorena Republika Srpska”, rekao je Bjelica.

Predsjednik Skupštine organizacije starješina VRS Blagoje Kovačević rekao je da je na sastanku sa Bjelicom razgovarano o unapređenju saradnje starješina VRS i lokalne uprave.

On je podsjetio da su na prostoru opštine Sokocu u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata bile Prva romanijska pješadijska i Druga romanijska motorizovana brigada, dvije veoma značajne jedinice za Vojsku Srpske.

Kovačević je naveo da je na Sokocu bila i pozadinska baza Glavnog štaba i bolnica Glavnog štaba VRS, te među prvima postrojene prve jedinice Vojske Srpske – jedinice MUP-a nakon podjele MUP-a BiH 1990. godine.

“Moramo uraditi još mnogo toga kako bi dešavanja sa početka devedesetih godina prošlog vijeka dobila svoju potvrdu u nekim dokumentima koji će ostati iz nas da svjedoče o ovim vremenima kada više ne bude živih aktera tih događaja”, neveo je Kovačević.

On je podsjetio da je Organizacija starješina VRS osnovana na Sokocu 2018. godine.

SRNA

Povezani članci

Karadžić Jovičević: Radovan u britanskom zatvoru u užasnim bolovima, bez ljekarske pomoći

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji se nalazi u britanskom zatvoru, trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, izjavila je Srni njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević i istakla da to smatra pokušajem ubistva. “Danima mi Radovan govori da ima bolove u stomaku i karlici koji se povećavaju. Lijekove koje […]

Učenici obilježili Svjetski dan zdravlja i prikupljali sredstva za liječenje sugrađanske Vere Grgić

Učenici Srednje medicinske škole Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža” organizovali su danas mjerenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i praktičnu demonstraciju kardiopulmonalne reanimacije u Istočnom Novom Sarajevu. Aktivnosti su sprovedene u susret Svjetskom danu zdravlja, koji se obilježava 7. aprila, a postavljena je i humanitarna kutija za donaciju novčanih sredstava za Veru Grgić koja je […]