Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Bjelica: Organizacija vojnih starješina imaće podršku lokalne zajednice

17 Mart 2023
2 min.
Bjelica: Organizacija vojnih starješina imaće podršku lokalne zajednice

Načelinik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da će opštinska Organizacija vojnih starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ dobiti punu podršku lokalne uprave u njihovom daljem radu na očuvanju tekovina srpske borbe.


On je zahvalio Sreti Pantiću koji je zajedno sa svojim prijateljima odlučio da okupi oficire iz ove lokalne zajednice i oživi rad opštinske Organizacije vojnih starješina, s ciljem da postanu jaka organizacija ljudi koji su dali veliki doprinos u očuvanju Republike Srpske.

“NJegujemo tradiciju oslobodilačkih ratova i čuvamo sjećanje na pale srpske borce. Sokolac sa vojničkim spomen-grobljem `Mali Zejtinlik` gdje je sahranjeno 1.000 boraca Sarajevsko-romanijske regije i manastirom na Ravnoj Romaniji sa imenima 4.200 srpskih vojnika čuva pečat Republike Srpske”, rekao je Bjelica novinarima nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima republičke, regionalne i opštinske organizacije starješina.

On je naglasio da je Sokolac jedna od rijetkih opština koja je dala značajan doprinos za očuvanje njegovanje tradicije i poštovanje djela boraca u Prvom i Drugom svjetkom ratu.

“Zahvaljujući tome u ovoj lokalnoj zajednici nije ni došlo do podjele Srba na ove i one. Zajedno su uspjeli odbraniti svoj narod i stati pod istu zastavu ispod koje je stvorena Republika Srpska”, rekao je Bjelica.

Predsjednik Skupštine organizacije starješina VRS Blagoje Kovačević rekao je da je na sastanku sa Bjelicom razgovarano o unapređenju saradnje starješina VRS i lokalne uprave.

On je podsjetio da su na prostoru opštine Sokocu u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata bile Prva romanijska pješadijska i Druga romanijska motorizovana brigada, dvije veoma značajne jedinice za Vojsku Srpske.

Kovačević je naveo da je na Sokocu bila i pozadinska baza Glavnog štaba i bolnica Glavnog štaba VRS, te među prvima postrojene prve jedinice Vojske Srpske – jedinice MUP-a nakon podjele MUP-a BiH 1990. godine.

“Moramo uraditi još mnogo toga kako bi dešavanja sa početka devedesetih godina prošlog vijeka dobila svoju potvrdu u nekim dokumentima koji će ostati iz nas da svjedoče o ovim vremenima kada više ne bude živih aktera tih događaja”, neveo je Kovačević.

On je podsjetio da je Organizacija starješina VRS osnovana na Sokocu 2018. godine.

SRNA

Povezani članci

Sveštenik sa Pala saslušan u policiji

Sveštenik koji se dovodi u vezu sa prodajom lažnih diploma juče je saslušan u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo. Saslušanje je trajalo više od dva sata. Iz PU potvrđuju da su po prijavi dva lica saslušali B.K., saznaje portal 369. “Obavještavamo Vas da je Policijska uprava Istočno Sarajevo od lica inicijala C.N i K.V. zaprimila usmenu […]

Ćosović: Zatražiću kupovinu novih udžbenika

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Vladimir Ćosović najavio je da će na sutrašnjoj sjednici predložiti da se po hitnom postupku u budžetu iznađu sredstva za kupovinu novih udžbenika za svu djecu ove opštine, umjesto polovnih koje im je obećao načelnik Marinko Božović. “Ako vladajuća većina odbije ovaj naš prijedlog, pokazaće svoje […]