Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Branko Ćopić – Nadahnuti pripovjedač

25 Mart 2022
2 min.
Branko Ćopić – Nadahnuti pripovjedač

 Srpski pisac Branko Ćopić /1915-1984/, član Srpske akademije nauka i umetnosti, nadahnuti pripovjedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja koji je pisao svježim, sočnim i slikovitim jezikom, izvršio je samoubistvo 26. marta 1984. godine.


Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a u Narodnooslobodilačkom ratu učestvovao je od 1941. godine.

Ćopić je počeo da piše još kao đak učiteljske škole i prije Drugog svjetskog rata objavio je zbirke pripovjedaka “Pod Grmečom”, “Borci i bjegunci” i “Planinci”.

NJegova prozna djela prožeta su lirikom, živopisnim realističkim slikanjem života na selu, poznavanjem mentaliteta i psihologije ljudi Grmeča i Podgrmečja, njegovog zavičaja, te vedrinom i vitalnošću duha.

Napisao je veći broj knjiga za djecu među kojim su: “Bojna lira pionira”, “Put u vedrinu” /poezija/, “U svijetu leptirova i medvjeda”, “Bosonogo djetinjstvo” /priče/, “Ognjeno rađanje domovine” i “Ratnikovo proljeće” /zbirke pjesama/.

Posljednjom zbirkom pripovjedaka “Bašta sljezove boje”, za koju je dobio NJegoševu nagradu, Ćopić se predstavio kao pisac izuzetne misaonosti i stila, ali i kao razočarani čovjek obuzet melahnolijom i sumornim slutnjama, posebno u uvodu knjige u kojem piše o strepnji od “crnih konjanika” – ubica španskog pjesnika Federika Garsije Lorke.

To kao da je nagovijestilo njegovo samoubistvo 1984. godine u Beogradu.

Ostala Ćopićeva djela su: “Prolom”, “Gluvi barut”, “Ne tuguj, bronzana stražo”, “Osma ofanziva” /romani/, “Rosa na bajonetima”, “Surova škola” i “Doživljaji Nikoletine Bursaća” /zbirke pripovjedaka/.

Jedan od najčitanijih srpskih pisaca ubio se 26. marta 1984. godine skočivši sa mosta u Beogradu.

Danas je Branko Ćopić klasik u srpskoj kljiževnosti i obavezan dio školske lektire.

SRNA

Povezani članci

Dogodilo se na današnji datum, 28. mart

Danas je četvrtak, 28. mart, 88. dan 2024. Do kraja godine ima 278 dana. 1472. – Rođen italijanski slikar Bartolomeo di Pagolo de Fatorino, poznat kao fra Bartolomeo, takođe i kao Bačo dela Porta, jedan od posljednjih firentinskih renesansnih majstora, preteča baroka. Bio je spretan eklektik i najviše je slikao religiozne teme, pri čemu su […]

Osvojio kosmos, stradao u avionu: 56 godina od misteriozne smrti Gagarina

Prilikom probnog leta avionom, 27. marta 1968. godine poginuo je ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin – prvi čovjek koji je vasionskim brodom “Vastok” obletio Zemlju. Gagarin je osvojio kosmos, a poginuo je u običnom avionu za vrijeme treninga. Njegova smrt obavijena je velom tajni – u vezi sa njom se postavljaju mnoga pitanja i konstruišu mnoge […]