Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Branko Ćopić – Nadahnuti pripovjedač

25 Mart 2022
2 min.
Branko Ćopić – Nadahnuti pripovjedač

 Srpski pisac Branko Ćopić /1915-1984/, član Srpske akademije nauka i umetnosti, nadahnuti pripovjedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i događaja koji je pisao svježim, sočnim i slikovitim jezikom, izvršio je samoubistvo 26. marta 1984. godine.


Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a u Narodnooslobodilačkom ratu učestvovao je od 1941. godine.

Ćopić je počeo da piše još kao đak učiteljske škole i prije Drugog svjetskog rata objavio je zbirke pripovjedaka “Pod Grmečom”, “Borci i bjegunci” i “Planinci”.

NJegova prozna djela prožeta su lirikom, živopisnim realističkim slikanjem života na selu, poznavanjem mentaliteta i psihologije ljudi Grmeča i Podgrmečja, njegovog zavičaja, te vedrinom i vitalnošću duha.

Napisao je veći broj knjiga za djecu među kojim su: “Bojna lira pionira”, “Put u vedrinu” /poezija/, “U svijetu leptirova i medvjeda”, “Bosonogo djetinjstvo” /priče/, “Ognjeno rađanje domovine” i “Ratnikovo proljeće” /zbirke pjesama/.

Posljednjom zbirkom pripovjedaka “Bašta sljezove boje”, za koju je dobio NJegoševu nagradu, Ćopić se predstavio kao pisac izuzetne misaonosti i stila, ali i kao razočarani čovjek obuzet melahnolijom i sumornim slutnjama, posebno u uvodu knjige u kojem piše o strepnji od “crnih konjanika” – ubica španskog pjesnika Federika Garsije Lorke.

To kao da je nagovijestilo njegovo samoubistvo 1984. godine u Beogradu.

Ostala Ćopićeva djela su: “Prolom”, “Gluvi barut”, “Ne tuguj, bronzana stražo”, “Osma ofanziva” /romani/, “Rosa na bajonetima”, “Surova škola” i “Doživljaji Nikoletine Bursaća” /zbirke pripovjedaka/.

Jedan od najčitanijih srpskih pisaca ubio se 26. marta 1984. godine skočivši sa mosta u Beogradu.

Danas je Branko Ćopić klasik u srpskoj kljiževnosti i obavezan dio školske lektire.

SRNA

Povezani članci

Dogodilo se na današnji dan, 1. oktobar

Danas je subota, 1. oktobar, 274. dan 2022. Do kraja godine ostao je 91 dan. 1207. – Rođen engleski kralj Henri Treći, koji je stupio na prijesto u devetoj godini života, jer mu je u Prvom baronskom ratu poginuo otac Džon, nazvan “Džon Bez Zemlje”, ali je stvarno počeo da vlada 1234. 1684. – Umro […]

Dogodilo se na današnji datum, 26. septembar

Danas je nedjelja, 26. septembar, 269. dan 2021. godine. Do kraja godine ima 96 dana. 1371. – U bici na desnoj obali rijeke Marice kod Černomena Turci porazili srpsku vojsku braće Mrnjavčević – kralja Vukašina i despota Uglješe, koji su u boju poginuli, čime je propao pokušaj zaustavljanja prodora Osmanlija na Balkan. Turci su pod […]