Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Bugarski lutkarski teatar izveo predstavu “Svinjar”

29 Septembar 2022
2 min.
Bugarski lutkarski teatar izveo predstavu “Svinjar”

Državno pozorište lutaka “Sliven” iz Bugarske večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo izvelo predstavu “Svinjar” reditelja Todora Valova u okviru takmičarskog programa 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”.


Radi se o bajci Hansa Kristijana Andersena u šou-parodiji, šou-podsmjehu, šou-karikaturi snobizma, ljudske sujete, licemerja, površnosti, narcizma i kiča.

Predstava je komično i karikaturalno predstavila sukob dva međusobno odbojna sistema vrijednosti – da li su vrednije skupe sjajne stvari i drangulije ili prirodna ljepota i savršenstvo prirode.

Pozorište mladih Sarajevo jutros je, iz tehničkih razloga, svoju predstavu “Olovni vojnik” u režiji Marija Drmaća odigrala na sceni ovog pozorišta u Sarajevu.

“Olovni vojnik” je priča o ljubavi i prijateljstvu. Nakon pada s prozora, koji je potpomogao đavolak, kreće avantura hrabrog jednonogog Olovnog vojnika koji je putovao kroz kanalizaciju, pa sve do okeana, dok na kraju nije završio u utrobi ribe.

U pratećem dijelu festivalsklog programa danas je Pozorište “Teatrilo” iz Novog Sada odigralo predstavu “Tri bajke traže čitača – Srpska trilogija” u Domu omladine u Zvorniku.

Nastavljene su kreativne radionice za izradu lutaka, a održano je i master klas predavanje i promocija knjige “Lutkarstvo i scenska lutka” autora Nebojše Bobana Jovanovića iz Niša.

Svečano zatvaranje festivala, dodjela nagrada i prezentacija rezultata kreativnih radionica zakazana je za sutra u 12.00 časova.

Prethodno, u 10.00 časova Pozorište “Ključ” iz Izraela izvešće lutkarsku predstavu “Kada je sve bilo zeleno”, koju su režirali Dikla Kac i Avi Zlihaliha.

Na ovogodišnjem “Lut festu” učestvovala su pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa realizovano je 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Moto festivala bio je “Dijete i scenska lutka” i predstavlja misiju koju “Lut fest” provodi 23 godine, putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, kroz lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske SRNA i RTRS.

SRNA

Povezani članci

Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže

Dokumentarni film “Ilidža 22. april 1992. godine – Rašomonijada”, koji donosi priču o hrabrosti i žrtvama Srba tadašnje Srpske Ilidže koji su tog dana odbranili svoj narod i teritoriju, premijerno je večeras prikazan u Istočnom Sarajevu. Premijera filma održana je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Istočnog Sarajeva LJubiše Ćosića, koji je novinarima rekao da je dobro da […]

Razvijamo pozorišnu umjetnost

Istočno Novo Sarajevo uskoro dobija instituciju od izuzetnog kulturnog značaja, multifunkcionalno savremeno opremljeno gradsko pozorište. Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, osnovan 2003, predstavlja nezaobilazno mesto kulturnog života istoimene opštine. To je ustanova okrenuta promociji kulturne baštine u saradnji s umetnicima, grupama i društvima koji deluju na polju različitih umetnosti. Centar je opremljen za izvođenje različitih […]