Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Bugarski lutkarski teatar izveo predstavu “Svinjar”

29 Septembar 2022
2 min.
Bugarski lutkarski teatar izveo predstavu “Svinjar”

Državno pozorište lutaka “Sliven” iz Bugarske večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo izvelo predstavu “Svinjar” reditelja Todora Valova u okviru takmičarskog programa 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”.


Radi se o bajci Hansa Kristijana Andersena u šou-parodiji, šou-podsmjehu, šou-karikaturi snobizma, ljudske sujete, licemerja, površnosti, narcizma i kiča.

Predstava je komično i karikaturalno predstavila sukob dva međusobno odbojna sistema vrijednosti – da li su vrednije skupe sjajne stvari i drangulije ili prirodna ljepota i savršenstvo prirode.

Pozorište mladih Sarajevo jutros je, iz tehničkih razloga, svoju predstavu “Olovni vojnik” u režiji Marija Drmaća odigrala na sceni ovog pozorišta u Sarajevu.

“Olovni vojnik” je priča o ljubavi i prijateljstvu. Nakon pada s prozora, koji je potpomogao đavolak, kreće avantura hrabrog jednonogog Olovnog vojnika koji je putovao kroz kanalizaciju, pa sve do okeana, dok na kraju nije završio u utrobi ribe.

U pratećem dijelu festivalsklog programa danas je Pozorište “Teatrilo” iz Novog Sada odigralo predstavu “Tri bajke traže čitača – Srpska trilogija” u Domu omladine u Zvorniku.

Nastavljene su kreativne radionice za izradu lutaka, a održano je i master klas predavanje i promocija knjige “Lutkarstvo i scenska lutka” autora Nebojše Bobana Jovanovića iz Niša.

Svečano zatvaranje festivala, dodjela nagrada i prezentacija rezultata kreativnih radionica zakazana je za sutra u 12.00 časova.

Prethodno, u 10.00 časova Pozorište “Ključ” iz Izraela izvešće lutkarsku predstavu “Kada je sve bilo zeleno”, koju su režirali Dikla Kac i Avi Zlihaliha.

Na ovogodišnjem “Lut festu” učestvovala su pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa realizovano je 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Moto festivala bio je “Dijete i scenska lutka” i predstavlja misiju koju “Lut fest” provodi 23 godine, putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, kroz lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske SRNA i RTRS.

SRNA

Povezani članci

Održan humanitarni koncert djece iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže

 U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je održan humanitarni koncert za pomoć djeci sa Kosova i Metohije, na kojem su nastupili osnovci iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže. Humanitarni koncert “Mi smo djeca neba” organizovali su banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Opštinska organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža. Sekretar […]

Sahranjen Rajko Petrov Nogo

U porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu sahranjen je veliki pejsnik i književnik Rajko Petrov Nogo. Na vječni počinak ispratila ga je supruga Ljiljana, sinovi, brojni poštovaoci i prijatelji, među kojima su bili profesori univerziteta, akademici, predstavnici političkih partija koje baštine srpsku ideju. Na Novom groblju ispred Crkve Svetog Nikole, u kojoj je služeno […]