Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Bukova glava raj za ljubitelje zimskih sportova

25 Januar 2023
3 min.
Bukova glava raj za ljubitelje zimskih sportova

Nakon višegodišnjeg čekanja mještani, ali i gosti, dočekali su da na skijalištu na Bukovoj glavi u Srebrenici uživaju u zimskim čarima pa tako više neće morati ići na udaljene planine.https://ce8ff3deb6dd7bf6cf05dd1423367d2b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Na toj lokaciji skijalo se i prije 39 godina kada je instaliran lift, ali je prekinuto tokom ratnih zbivanja. Uz dobru volju privrednika i opštine Srebrenica ovo skijalište je oživljeno.

A da je taj poduhvat bio pun pogodak pokazala je, prema riječima direktora centra “Javor ski” Miroslava Matića, velika posjećenost i proteklog vikenda.

– Ideja da realizujemo ovaj projekat potekla je da od mještana Srebrenice i Bratunca. Na samom početku bilo je puno izazova i bojazni da nećemo uspjeti u toj namjeri, ali smo uradili stvari koje se već vide na terenu – rekao je Matić za “Glas”.

Prema njegovim riječima, selo Ćićevci prava je oaza mira i idealno mjesto za zimski turizam.

– Sama lokacija bila je dobra osnova, imajući u vidu da je na ovom mjestu 1984. godine bilo prvo skijalište na našem području. Srebreničani i gosti su rado i tada posjećivali ovu lokaciju, a evo to čine i danas – rekao je Matić.

Dodaje da je do sada u ovu lokaciju uloženo 100.000 KM većim dijelom iz kredita, ali i uz podršku opštine Srebrenica. On smatra da je ovo i najpozitivnija priča iz te opštine posljednjih nekoliko godina.

– Imamo mini ski-lift, dužina je nepunih 300 matara, ali i dječiju stazu za sankanje. Za vikend je bilo puno, najviše djece. Trenutno je visina snijega između 20-30 centimetara, a priželjkujemo ga još – rekao je Matić naglasivši da se ski-lift nalazi na više od 650 metara nadmorske visine.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je za “Glas Srpske” da će ovo skijalište obogatiti turističku ponudu opštine.

– Ta atrakcija je “živjela” i prije rata, ali ratna dejstva su je zaustavila. Zahvaljujući privrednicima i opštinskoj upravi i uz adekvatne ljude koji će to voditi imaćemo planinsku atrakciju. Već se pokazalo kao dobra priča koju su pozdravili, kako Srebreničani tako i mještani iz okolnih gradova – rekao je Grujičić.

Srebreničani su već puni utisaka. Zekarijah Hadžić u subotu i nedjelju bio je na Bukovoj glavi, a za “Glas” poručuje da će ovo mjesto u budućnosti biti od neprocjenjivog značaja.

– Na samo osam kilometara od centra Sreberenice sada imamo ski-centar, najpozitivnije što se desilo posljednjih godina kod nas. Ovaj projekat je svjetlo na kraju tunela. Cijene su povoljne pa svako može sebi priuštiti da dođe – dodao je Hadžić.

Kaže da je na stazama sreo i ljude iz Zvornika i Srbije koji su došli da uživaju.

– Idealno je za porodicu, za sankanje i skijanje, samo još da bude popravljen pristupni put. Apelujemo na sve institucije da pomognu da bude asfaltiran. Kada to bude popravljeno, biće ovo regionalna atrakcija. Kada vidite osmijeh na licu ljudi, i da se ne primijeti nikakva razlika, to nema cijenu, znači da smo na dobrom putu – rekao je Hadžić.

Banja Guber

Prvi čovjek Srebrenice Mladen Grujičić naglašava da turističke potencijale moraju iskoristiti. Planinski su već prepoznati, idući moraju biti i banjski.

– Ako uspijemo da pokrenemo banju Guber onda ćemo imati kompletnu ponudu za sva godišnja doba – rekao je Grujičić.

Povezani članci

Radio Republike Srpske slavi 56. rođendan

Radio Republike Srpske, koji baštini tradiciju nekadašnjeg Radija Banjaluka, danas slavi 56. rođendan. Radio Banjaluka zvanično je počeo emitovanje programa 2. februara 1967. godine, ali je sa eksperimentalnim programom počeo 25. januara iste godine. Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, krajem 1993. godine, Radio Banjaluka integrisan je sa Srpskim radijom Pale u Srpsku radio-televiziju, današnji Javni […]

U Srpskoj rođeno 29 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 29 beba, i to 18 dječaka i 11 djevojčica, potvrđeno je Srni u porodilištima. U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Bijeljini pet, u Zvorniku četiri, po tri u Doboju i Prijedoru, a po jedna u Istočnom Sarajevu, Foči, Trebinju i Gradišci. U Banjaluci […]