Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Cijeli svijet došao je na vjenčanje kralja Aleksandra i kraljice Marije: Ali ovoj državi Srbi nisu dozvolili dolazak!

20 Novembar 2021
2 min.
Cijeli svijet došao je na vjenčanje kralja Aleksandra i kraljice Marije: Ali ovoj državi Srbi nisu dozvolili dolazak!

Kada je brak između kralja Aleksandra Karađorđevića i princeze Marije ugovoren, beogradski zvaničnici su se bacili na spremanje venčanja i uređenje grada. Organizacija je poverena našem proslavljenom komediografu Branislavu Nušiću, tada upravniku Umetničkog odseka Ministarstva prosvete.

Svadba je zakazana za 8. jun 1922. i to u relativno kratkom roku, a bilo je potrebno sve spremiti za dolazak velikog broja stranih zvanica. Osećala se i blaga histerija, naročito među onima ubeđenim da će stranim gostima, naviklim na raskoš, u Beogradu nešto nedostajati.

Samo nekoliko dana pre svadbe sva je štampa brujala da u Beogradu neće biti dovoljno benzina za sve goste na svadbi, a ni hrane za magarce koji su korišćeni za vuču. Hroničari beleže da je Nušić “ubedio nadležne da bez benzina neće biti ni svadbe, pa neka oni vide šta će, i da je izdejstvovao da Ministarstvo vera naloži kaluđerima manastira u Rakovici da dopuste da se seče granje, da magarci ne lipsaju…“

Kako se svadba bližila, Beograd je vrvio kao u košnici. Zabeleženo je da je predstavnik Portugala stigao tri dana pre nego što je najavio i da za njega jednostavno ni u jednom beogradskom hotelu nije bilo mesta!

Kraljica Marija i kralj Aleksandar
foto: Wikipedia/ Александар I Карађорђевић

On se onda, s gomilom prtljaga, smestio pred najluksuzniji hotel “Srpski kralj” i tu, na suncu, zaspao. Kad je to čuo Nušić, lično je urgirao da se čoveku nađe smeštaj jer je ovaj došao da u ime portugalske vlade bude gost na svadbi, ali i da posle svečanosti otvori diplomatsko predstavništvo.

Bilans je na kraju delovao skoro nestvarno – 24 sata uoči venčanja u Beograd je doputovalo više od 20.000 ljudi!

Na kraljevsku svadbu u Beogradu svoje izaslanike poslale su mnoge države. Predstavnike su poslali čak i Persija, pa i daleki Japan, a doputovao je i gost iz Austrije, sa kojom je do pre četiri godine Srbija ratovala.

Jedini kojima je bio zabranjen dolazak bili su Bugari  sećanje na zločine koje je nad Srbima počinila ova vojska tokom Prvog svetskog rata bilo je još uvek suviše sveže i očigledno jače od diplomatske etikecije.

Povezani članci

Velika Britanija: Na velikom putu u najmanjem automobilu na svijetu

Aleks Orkin iz Velike Britanije odlučio je da sjedne u najmanji automobil na svijetu i pređe ovu državu cijelom dužinom. Za to putovanje od 1.400 kilometara biće mu potrebno dvije do tri nedelje. Automobil, zvani Pil P50, dugačak je 137, a visok 120 centimetara. Teži 59 kilograma i može da dostigne brzinu od 56 kilometara […]

Slavimo Svetog Platona: Svetac koji je izdržao 18 dana bez hrane i vode zbog vere u Hrista

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Svetog mučenika Platona. Rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Platon nije skrivao svoju vjeru u Hrista nego je javno propovjedao. Zbog toga je bio izveden na sud pred načelnika Agripina, gdje je izložen mučenju. Kada ga je načelnik počeo savjetovati […]