Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

CIK: Izborna tišina počinje u subotu, pravo glasa ima 3.386.666 birača

29 Septembar 2022
3 min.
CIK: Izborna tišina počinje u subotu, pravo glasa ima 3.386.666 birača

Predizborna tišina u BiH počeće u subotu, 1. oktobra u 7.00 časova, a pravo glasa na opštim izborima koji će biti održani u nedjelju, 2. oktobra, ima 3.368.666 birača.

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović rekao je na konferenciji za novinare da je 3.277.490 redovnih birača, 6.124 birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu, 15.086 birača koji imaju status raseljene osobe a glasaju lično, 63.264 birača koji glasaju putem pošte, te 6.702 birača koja glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

“Od ukupnog broja birača, njih 14.222 nalaze se na spisku za glasanje putem mobilog tima”, naveo je Arnautović.

Arnautović je rekao da će se na glasačkim listićima ove godine naći 127 političkih subjekata, i to 72 političke stranake, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

On je dodao da se u nedjelju biraju tri člana Predsjedništva BiH, 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tri kandidata za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH 98 poslanika i kandidati za kantonalne skupštine.

“Na glasačkim listićima se nalaze imena 7.258 kandidata, i to za Predsjedništvo BiH 10 kandidata, za Predstavnički dom parlamenta BiH 752, Narodnu skupštinu Republike Srpske 1.429 kandidata, Predstavnički dom parlamenta FBiH 1.230 kandidata, za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske 31 kandidat i skupštine kantona u FBiH 3.806 kandidata”, precizirao je Arnautović.

On je rekao da će ove godine na praćenju izbornog procesa biti angažovano više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije.

Građani s pravom glasa moći će glasati na 5.903 biračka mjesta, od kojih je 5.418 redovnih, sedam biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, 105 za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, 352 mobilna tima i 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstvaništvima BiH u 15 država.

Arnautović je pojasnio da će osobama koje su slijepe, nepismene ili fizički nesposobne biti omogućeno glasanje uz pomoć drugog lica koje izabere, ali uz dokaze koji će se uzimati u obzir prilikom korištenja prava takvog birača i uz odobrenje predsjednika biračkog odbora.

On je rekao da CIK BiH odbacije sve dezinformacije o “izbornoj krađi” kada je riječ o popuni biračkih odbora.

Arnautović je naveo da će izbore nadzirati više od 60.000 akreditovanih posmatrača, od kojih je najveći broj posmatrača političkih subjekata.

On je dodao da će opšti izbori u BiH, prema procjenama, koštati 12.528.000 KM.

“Najveći troškovi su izdaci za naknade članovima i zamjenicima članova biračkih odbora, i to oko 6.795.000 KM, za nabavku i štampanje glasačkih listića oko 1.500.000 KM i poštanski troškovi slanja glasačkih paketa u inostranstvo oko 1.270.000 KM”, naveo je Arnautović.

On je rekao da će u nedjelju, 2. oktobra, na dan izbora biti aktiviran TV kanal CIK-a na kojem će u realnom vremenu biti emitovane sve aktivnosti CIK-a, te da svi mediji imaju odobrenje za korištenje tog sadržaja.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da CIK nema namjeru donositi bilo kakve nove sprovedbene akte, pa tako ni neko novo uputstvo u vezi sa načinom popune Doma naroda Parlamenta FBiH.

“CIK BiH je usvojio podzakonske akte za sprovođenje izbora i pravila za održavanje izbora se znaju. Nemamo namjeru donositi bilo kakve nove akte. To uputstvo je na snazi i nije mijenjano i CIK, da je imao pravo da nešto radi u tom smislu, uradio bi to prije raspisivanja izbora”, rekla je Hadžiabdićeva.

SRNA

Povezani članci

Sutra oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa kišom, uglavnom na jugu i zapadu. Na istoku će biti promjenljivo oblačno uz kraće sunčane periode i povremenu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Poslije podne ili tokom noći očekuje se prestanak padavina, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Vjetar će biti […]

Nova vlast mijenja CIK

Aktuelna postava Centralne izborne komisije (CIK) BiH po svemu sudeći naći će se pod lupom nove vlasti na nivou zajedničkih institucija, koja je sve bliže opciji da najavu smjene članstva institucije zadužene za izborni proces sprovede u djelo. Nakon što je konstituisan Predstavnički dom Parlamenta BiH u četvrtak, gdje većinu čini SNSD, HDZ i bošnjačke […]