Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ćosić: Odluka CIK-a o odbacivanju prijave SDS na izborima paradoksalna

01 Jun 2024
2 min.
Ćosić: Odluka CIK-a o odbacivanju prijave SDS na izborima paradoksalna

Član Glavnog odbora SNSD-a LJubiša Ćosić ocijenio je paradoksalnom odluku CIK-a BiH da odbaci prijavu SDS-a za učešće na lokalnim izborima u oktobru jer se nalaze na crnoj listi SAD i da eventualno neuvažavanje žalbe ide u prilog tome da Republika Srpska sporovodi izbore po svom zakonu.

Ćosić je upitao kakva je BiH “država” i da li je ona kolonija SAD-a?

“Pravo Amerikanaca je da imaju crne liste sankcionisanih, ali da se u jednoj suverenoj i autonomnoj zemlji zbog takvih stvari ljudima zatvaraju računi, da domaće banke bez ikakvog zakonskog uporišta u pravnom sistemu donose odluku o zatvaranju računa stranaka, institucija, preduzeća i pojedinaca, u ovom slučaju SDS-a, potpuni je apsurd”, rekao je Ćosić Srni.

Ćosić je dodao da je tragična i činjenica da je dvoje Srba u CIK-u učestvovalo u donošenju odluke o zabrani učešća na izborima stranci, koja je bila parlamentarna i učestvovala u stvaranju Republike Srpske.

“Činjenica da dvoje Srba učestvuje u takvoj odluci govori o mentalnom sklopu koji zastupa svega pet odsto našeg stavnovništva, a to je servilan odnos prema nekome. Nadam se da će neko imati pameti i da će se žalba uvažiti”, smatra Ćosić.

Prema njegovim riječima, eventualno neuvažavanje žalbe predstavlja argument koji govori u prilog tome da Republika Srpska treba da donese svoj izborni zakon i da sprovodi izbore po svojim pravilima.

“Drago mi je da što smo i mi kao SNSD odlučili da učestvujemo na izborima jer nije donesen izborni zakon Republike Srpske”, rekao je Ćosić.

On je istakao da je loše što je SDS pristao da im se zabrani učešće na izborima jer je riječ o najvećoj opozicionoj političkoj partiji koja treba da predstavlja korektiv u ovom društvu. “Bez njihovog učešća izborni proces ne bi imao smisla”, ocijenio je Ćosić.

Centralna izborna komisija BiH odbacila je juče prijavu SDS-a za učešće na lokalnim izborima u oktobru jer, kako je rečeno, ne ispunjava propisane uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je Srni da će SDS uložiti žalbu na odluku Centralne izborne komisije /CIK/ BiH kojom je odbačena prijava ove stranke za učešće na lokalnim izborima.

SRNA

Povezani članci

Sokolac: Obilježavanje 33 godine od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade

Na Sokocu će danas biti obilježene 33 godine od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske. Kroz njene redove je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu prošlo oko 15 hiljada boraca od kojih je 379 dalo život za Republiku Srpsku. Parastos poginulim borcima biće služen u Crkvi Svetog proroka Ilije, nakon čega će na Centralno spomen-obilježje na […]

Ljubiša Ćosić ponovo predsjednik Gradskog odbora i kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva

U Istočnom Sarajevu sinoć je održana konstitutivna sjednica Gradskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Istočno Sarajevo u novom sazivu, na kojoj su verifikovani članovi Gradskog odbora ispred šest opštinskih odbora, te izabrano Predsjedništvo i predsjednik Gradskog odbora. Za predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo reizabran je Ljubiša Ćosić, dok su za potpredsjednike izabrani Boško Tomić i […]