Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ćosić: Pobjeda za sve nas – Proglašen Park prirode “Trebević”

21 Septembar 2022
2 min.
Ćosić: Pobjeda za sve nas – Proglašen Park prirode “Trebević”

Vlada Republike Srpske na današnjoj, 187. sjednici, proglasila Park prirode “Trebević. Povodom toga oglasio se gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici:


“Od 2015. godine ukazujem na potrebu i borim se da područje planine Trebević, koje obuhvata teritoriju tri naše opštine – Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Pale, bude na adekvatan način zaštićeno od svih mogućih negativnih uticaja.


Istovremeno, tu borbu sam pretvorio u političku borbu zaštite ovog entitetskog pojasa i nakon sedam godina istrajavanja ponosan sam na činjenicu da je Vlada Republike Srpske na današnjoj, 187. sjednici, proglasila Park prirode “Trebević”.


Pred nama je još mnogo posla, ali je definitivno – zaštitili smo Trebević od pretjeranog naseljavanja i urbanizacije, od uništavanja životinjskog i biljnog svijeta, od uništavanja infrastrukture, ugrožavanja vodotokova i čistog vazduha i svega onoga što može nepovratno da uništi ovu planinu.


Trebević je naš istinski biser i ovim smo stvorili uslove da se Trebeviću i daje, a ne samo uzima. Za ovu planinu počinje jedna potpuno nova epoha i drugačiji način zaštite, u saradnji sa našim partnerima.


Ogromnu zahvalnost za ovaj uspjeh dugujemo ljudima iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, koji su nam pomogli da izradimo Studiju izvodljivosti, kao i ekspertima koji su radili na ovom poslu i, naravno, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na čelu sa gospođom Srebrenkom Golić, bez čije pomoći ovaj izuzetno važan posao ne bismo uspjeli da završimo.”

Povezani članci

Služen parastos poginulim borcima Srpske garde Ilidža

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži danas je služen parastos za 18 poginulih pripadnika Srpske garde Ilidža, elitne jedinice Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, koja je formirana prije 30 godina. Pripadnik Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić podsjetio je da je 1. oktobra 1992. godine ova jednica formirana na osnovu odluke komande […]

Šekara: Posljednje podvale i spinovi guraju opoziciju u još jedan poraz

Član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Šekara poručio je opoziciji u Republici Srpskoj da požuri ako nisu potrošili cjelokupan arsenal spinova, lažnih vijesti, teorija zavjere i raznoraznih podmetanja, jer je čak i CIK BiH, imenovan kako je imenovan, definisao početak izborne ćutnje, a opozicione perjanice su tada, ruku na srce, najpametniji. “Takva vrsta pritiska možda negdje […]