Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ćosić: Političko Sarajevo odgovorno za skrnavljenje spomen-ploče

25 Novembar 2021
2 min.
Ćosić: Političko Sarajevo odgovorno za skrnavljenje spomen-ploče

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da je za večerašnje skrnavljenje spomen-ploče na Vracama u Istočnom Novom Sarajevu odgovorno političko Sarajevo, koje je svojim potezima stvorilo histeriju u javnosti.


Ćosić je rekao da spomen-ploča nikome nije smetala dok iz Sarajeva nije pokrenuta inicijativa za njeno uklanjanje.

“Ovim je po ko zna koji put pokazana netolerancija prema srpskom narodu i građanima Istočnog Sarajeva. Neka im je na čast! Mi ćemo ploču čuvati, održavati i paziti, a na njihove provokacije nećemo reagovati”, poručio je Ćosić.

Ćosić je podsjetio da u Sarajevu postoje table koje vrijeđaju srpski narod, ali da nikada nikome od Srba nije palo na pamet da ih uništi ili ošteti.

Večeras je zelenom farbom ponovo oskrnavljena spomen-ploča na Vracama postavljena u znak sjećanja na vojnu smotru koju je tu u maju 1992. godine izvršio general Ratko Mladić, ali je očišćena zahvaljujući brzoj intervenciji radnika Komunalnog preduzeća “Rad”.

Pretpostavlja se da je farba bačena iz automobila, a raskrsnica na kojoj se spomen-ploča nalazi pokrivena je video-nadzorom, pa će više detalja o ovom slučaju i počiniocima biti poznato naknadno.

Spomen-ploča na Vracama bila je na meti vandala i 17. novembra kada je posuta bijelom farbom.

Nedavno je Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo inicijativu delegata Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR-a da sa ulaza na područje opštine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče.

Ovu spomen-ploču postavila je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo 2014. godine.

SRNA

Povezani članci

Regionalne muzičke zvijezde otvaraju ski sezonu na Jahorini

Skijaška sezona na Jahorini zvanično će biti otvorena sutra, a turisti će i ove godine imati priliku da uživaju u muzičkom spektaklu poznatih regionalnih muzičara, najavljeno je iz Olimpijskog centra “Jahorina”. Na otvaranju sezone, do nedjelje, 5. decembra, pjevaće Haris DŽinović, Saša Matić, Milica Todorović i Toni Cetinski. Na platou Poljice, u specijalno pripremljeno koncertnom […]

Srpske žrtve niko neće omalovažavati

Iako se pominjalo da bi memorijalni kompleks stradalim sarajevskim Srbima u 20. vijeku trebalo da bude sagrađen na dijelu Vraca koji pripada Srpskoj, od te ideje se odustalo, tako da će pet spomenika i muzej u znak sjećanja nići u Istočnom Novom Sarajevu. Kultura sjećanja Istočnog Sarajeva na Odbrambeno-otadžbinski rat, ali i na stradanja Srba […]