Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ćosić: Zaključak Vlade u funkciji Izbornog zakona Republike Srpske

06 April 2024
2 min.
Ćosić: Zaključak Vlade u funkciji Izbornog zakona Republike Srpske

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izjavio je da je zaključak Vlade kojim se pozivaju članovi gradskih i opštinskih izbornih komisija da podnesu ostavke dio priprema za primjenu i sprovođenje Izbornog zakona Republike Srpske.


“Vlada ništa slučajno nije uradila, nego je sve u funkciji onoga što se zove nacrt Izbornog zakona Republike Srpske koji nakon javne rasprave treba da bude usvojen u formi prijedloga. Prema tome, ako ćemo nešto raditi, sasvim je normalno da oni koji su izabrani po jednom zakonu podnesu ostavke i sačekaju da bude donesen drugi zakon i da na osnovu njega izaberemo nove članove”, rekao je Ćosić.

On je istakao da će Savez opština i gradova ispoštovati ovaj zaključak Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske je podsjetio da su skupštine gradova i opština imenovali ove ljude na pozicije.

“Skupštine gradova i opština su imenovali ove ljude na pozicije. Pozvaćemo ih da podnesu ostavke, ako ne budu htjeli, a sigurno da hoće, onda će ih skupštine razriješiti. Sačekaćemo novu zakonsku proceduru koja se odnosi na donošenje Izbornog zakona Republike Srpske i novi način izbora opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ćosić je napomenuo da se zaključak Vlade Republike Srpske ne odnosi na članove Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

“Ništa čudno i strašno. Na kraju, sam izbor u lokalnim zajednicama kako gradonačelnika i načelnika, tako i odbornika, treba i već je uređen na osnovu zakona Republike Srpske”, rekao je Ćosić.

Vlada Republike Srpske saopštila je danas da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost.

“Izražavajući opredjeljenje za potpuno poštovanje i dosljednu primjenu međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske, stav Vlade Srpske je da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku”, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovaj zaključak dostavi Savezu opština i gradova Republike Srpske i organima jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština Republike Srpske je 28. marta usvojila nacrt Izbornog zakona Republike Srpske te su odbacili tehničke izmjene Kristijana Šmita.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić: Očuvanjem planine ulažemo u budućnost budućih generacija

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da razvoj Jahorine predstavljaju veliku šansu za region i pozvao građane i privrednike da zajedno rade na tome uz očuvanje prirodne ljepote i potencijala olimpijske planine. “Jahorina je naš najveći potencijal, ona je sinonim za stotinu fabrika. Trenutno koristimo samo 10 odsto njenih mogućnosti, a važno je […]

U akciji “Očistimo Jahorinu zajedno” prikupljena 301 vreća smeća

Olimpijski centar /OC/ “Jahorina” u saradnji sa opštinom Pale organizovao je juče akciju “Očistimo Jahorinu zajedno” s ciljem očuvanja prirodnih ljepota, čistoće planinskog područja i podizanja ekološke svijesti građana i posjetilaca u kojoj je prikupljena 301 vreća smeća. Direktor OC “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je novinarima da se na akciju čišćenja planine prijavilo 300 ljudi […]