Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ćosić: Zaključak Vlade u funkciji Izbornog zakona Republike Srpske

06 April 2024
2 min.
Ćosić: Zaključak Vlade u funkciji Izbornog zakona Republike Srpske

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izjavio je da je zaključak Vlade kojim se pozivaju članovi gradskih i opštinskih izbornih komisija da podnesu ostavke dio priprema za primjenu i sprovođenje Izbornog zakona Republike Srpske.


“Vlada ništa slučajno nije uradila, nego je sve u funkciji onoga što se zove nacrt Izbornog zakona Republike Srpske koji nakon javne rasprave treba da bude usvojen u formi prijedloga. Prema tome, ako ćemo nešto raditi, sasvim je normalno da oni koji su izabrani po jednom zakonu podnesu ostavke i sačekaju da bude donesen drugi zakon i da na osnovu njega izaberemo nove članove”, rekao je Ćosić.

On je istakao da će Savez opština i gradova ispoštovati ovaj zaključak Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske je podsjetio da su skupštine gradova i opština imenovali ove ljude na pozicije.

“Skupštine gradova i opština su imenovali ove ljude na pozicije. Pozvaćemo ih da podnesu ostavke, ako ne budu htjeli, a sigurno da hoće, onda će ih skupštine razriješiti. Sačekaćemo novu zakonsku proceduru koja se odnosi na donošenje Izbornog zakona Republike Srpske i novi način izbora opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ćosić je napomenuo da se zaključak Vlade Republike Srpske ne odnosi na članove Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

“Ništa čudno i strašno. Na kraju, sam izbor u lokalnim zajednicama kako gradonačelnika i načelnika, tako i odbornika, treba i već je uređen na osnovu zakona Republike Srpske”, rekao je Ćosić.

Vlada Republike Srpske saopštila je danas da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost.

“Izražavajući opredjeljenje za potpuno poštovanje i dosljednu primjenu međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske, stav Vlade Srpske je da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku”, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovaj zaključak dostavi Savezu opština i gradova Republike Srpske i organima jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština Republike Srpske je 28. marta usvojila nacrt Izbornog zakona Republike Srpske te su odbacili tehničke izmjene Kristijana Šmita.

SRNA

Povezani članci

Vatrogasci spasili muškarca koji je pao sa litice u provaliju kod Han Pijeska

Pripadnici Vatrogasne jedinice Han Pijesak uspjeli su prethodne noći spasiti muškarca P.L. (57) koji je pao sa litice u selu Mrkov kod Han Pijeska, rekli su Srni u Vatrogasnoj jedinici. Starješina Vatrogasne jedinice Bogdan Jovanović naglasio je da je ovo lice, čuvajući ovce u blizini sela Mrkov, najvjerovatnije palo sa litice u provaliju duboku četiri-pet […]

Hram Sabora Svetog Arhangela Gvrila sčpomenik rađanja Srpske i biser Pala

Hram predstavlja spomenik rađanja Republike Srpske jer je na Palama rođena Srpska, ali i zavjetnu crkvu za sve one ljude koji su dali živote, dijelove tijela i koji su morali da napuste svoja vjekovna ognjišta i dođu u ovaj grad. Mladi dolaze u hram, traže duhovnu podršku, traže Boga i to je posebno važno. Završetak […]