Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ćosić: Zaključak Vlade u funkciji Izbornog zakona Republike Srpske

06 April 2024
2 min.
Ćosić: Zaključak Vlade u funkciji Izbornog zakona Republike Srpske

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izjavio je da je zaključak Vlade kojim se pozivaju članovi gradskih i opštinskih izbornih komisija da podnesu ostavke dio priprema za primjenu i sprovođenje Izbornog zakona Republike Srpske.


“Vlada ništa slučajno nije uradila, nego je sve u funkciji onoga što se zove nacrt Izbornog zakona Republike Srpske koji nakon javne rasprave treba da bude usvojen u formi prijedloga. Prema tome, ako ćemo nešto raditi, sasvim je normalno da oni koji su izabrani po jednom zakonu podnesu ostavke i sačekaju da bude donesen drugi zakon i da na osnovu njega izaberemo nove članove”, rekao je Ćosić.

On je istakao da će Savez opština i gradova ispoštovati ovaj zaključak Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske je podsjetio da su skupštine gradova i opština imenovali ove ljude na pozicije.

“Skupštine gradova i opština su imenovali ove ljude na pozicije. Pozvaćemo ih da podnesu ostavke, ako ne budu htjeli, a sigurno da hoće, onda će ih skupštine razriješiti. Sačekaćemo novu zakonsku proceduru koja se odnosi na donošenje Izbornog zakona Republike Srpske i novi način izbora opštinskih, odnosno gradskih izbornih komisija”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ćosić je napomenuo da se zaključak Vlade Republike Srpske ne odnosi na članove Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

“Ništa čudno i strašno. Na kraju, sam izbor u lokalnim zajednicama kako gradonačelnika i načelnika, tako i odbornika, treba i već je uređen na osnovu zakona Republike Srpske”, rekao je Ćosić.

Vlada Republike Srpske saopštila je danas da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost.

“Izražavajući opredjeljenje za potpuno poštovanje i dosljednu primjenu međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske, stav Vlade Srpske je da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku”, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovaj zaključak dostavi Savezu opština i gradova Republike Srpske i organima jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština Republike Srpske je 28. marta usvojila nacrt Izbornog zakona Republike Srpske te su odbacili tehničke izmjene Kristijana Šmita.

SRNA

Povezani članci

U Istočnom Novom Sarajevu podijeljene sadnice za vlasnike plastenika

U Istočnom Novom Sarajevu juče su podijeljene sadnice povrća za 289 korisnika koji u svom posjedu imaju plastenik. Sadnice su dijeljene ispred MZ „Vraca“ i MZ „Toplik-Tilava“, u okviru Programa podsticaja razvoju poljoprivrede u opštini Istočno Novo Sarajevo za 2024. godinu. Vlasnicima plastenika od 50m2 podijeljeno je 150 sadnica , a za vlasnike plastenika od […]

U Palama prikupljeno 55 doza krvi

U akciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije danas je prikupljeno 55 doza dragocjene tečnosti. Predsjednik Udruženja Gospava Pejić izjavila je novinarima da je ova akcija bila uspješna i da se prijavilo 75 davalaca, među kojima je njih deset prvi put dalo krv. Pejićeva je navela da češće rade akcije zbog nadolazećih praznika, a svaka […]