Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Čović: Izgubljeno povjerenje u SDA, vlast formiramo sa “osmorkom”

23 Novembar 2022
2 min.
Čović: Izgubljeno povjerenje u SDA, vlast formiramo sa “osmorkom”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će u narednim danima biti potpisano sve što je dogovoreno sa strankama okupljenim oko “osmorke” u vezi sa formiranjem vlasti u Federaciji BiH /FBiH/, što znači da SDA definitivno odlazi u opoziciju, i to i na federlanom i na nivou institucija BiH.


“Mi smo sjeli prije dvadesetak dana i napravili matematičke politike, da vidimo da li imamo dovoljno kapaciteta za obavljanje izvršne i zakonodavne vlasti, a onda smo krenuli u izradu tog nacrta kao osnove političkog djelovanja za sve koji će sprovoditi vlast u naše ime”, rekao je Čović.

Čović je naveo da bi već 1. decembra mogli da budu imenovani kolegijumi domova naroda i u FBiH i na nivou BiH. On je dodao da koalicioni partneri još nisu razgovarali o raspodjeli pozicija, nego samo o zajedničkom djelovanju u naredne četiri godine.

Predsjednik HDZ BiH objasnio je da se ova stranka opredijelila da dijeli vlast sa “osmorkom”, a ne sa SDA, jer je željela, kao i cio Hrvatski narodni sabor /HNS/ da se postigne osvježenje na političkoj sceni u BiH.

“Mi sada imamo 80 predstavnika Doma naroda FBiH, tako da natpolovičnu većinu čini 41 predstavnik minimalno. I, onda je bilo pitanje ko to može napraviti, sa kim i kako. Kada smo to sabirali, procijenili smo, bar na nivou FBiH, da je to tako, a onda smo prema odnosu FBiH, željeli da gledamo niže, odnosno više nivoe. Eto, to je prevagnulo”, rekao je Čović za “Dnevni avaz”.

On ističe da je u međuvremenu potupno nestalo povjerenje između HDZ i SDA, koji su dugo godina zajedno dijelili vlast i u FBiH i na nivou BiH.

“Jednostavno, nije bilo pružene ruke i procjena je da treba pokušati na drugačiji način voditi politiku u BiH, i to je razlog zašto sa drugim patnerima formiramo vlast”, naveo je Čović.

Čović je izrazio nadu da će Vlada FBiH i Savjet ministara biti formirani do kraja godine, a potvrdio je da će na čelu Savjeta ministara biti Hrvat, pri čemu je pozdravio inicijative o izbalansiranijem učešću žena u politici u BiH.

SRNA

Povezani članci

Sutra oblačno sa kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa kišom, uglavnom na jugu i zapadu. Na istoku će biti promjenljivo oblačno uz kraće sunčane periode i povremenu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Poslije podne ili tokom noći očekuje se prestanak padavina, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Vjetar će biti […]

Nova vlast mijenja CIK

Aktuelna postava Centralne izborne komisije (CIK) BiH po svemu sudeći naći će se pod lupom nove vlasti na nivou zajedničkih institucija, koja je sve bliže opciji da najavu smjene članstva institucije zadužene za izborni proces sprovede u djelo. Nakon što je konstituisan Predstavnički dom Parlamenta BiH u četvrtak, gdje većinu čini SNSD, HDZ i bošnjačke […]