Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Crkva i njeni vjernici danas slave SVETE APOSTOLE: Bolesni treba da se im se pomole za iscjeljenje

23 Novembar 2022
1 min.
Crkva i njeni vjernici danas slave SVETE APOSTOLE: Bolesni treba da se im se pomole za iscjeljenje

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava dan Svetih apostola.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju dan Svetih apostola Olimpa, Erasta, Kvarta, Rodiona, Sosipatera i Tercija.

Bijehu svi iz Sedamdeset apostola. Posljednja trojica spominju se još i na drugom mjestu i to: Rodion 8. aprila, Sosipater 28. aprila a Tercije 30. oktobra.

Sv. Olimp i Rodion bijehu sljedbenici apostola Petra i kada Petar postrada, postradaše i oni, jer po zapovjesti Neronovoj biše obezglavljeni.

Erast je bio najpre ekonom crkve Jerusalimske, a po tom episkop u Paneadi Palestinskoj.

Kvart bio episkop u Bejrutu; mnogo je stradao no mnoge je i priveo vjeri Hristovoj.

Sosipater bio episkop u Ikoniji; a Tercije bio drugim episkopom u istoj toj Ikoniji. Duhovno vojevaše, bijehu pobjednici i vjencima se slave uvenčaše.

Prema narodnom vjerovanju, danas svi bolesni treba da se pomole ovim svecima jer donose iscjeljenja.

Povezani članci

Danas izgovaramo ovu molitvu: SPC i njeni vjernici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA

Danas proslavljamo hrišćanskog svetitelja iz 9. vijeka. Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom, današnji Dar es Salam. Roditelji su mu bili znameniti ljudi poznati po svojoj hrišćanskoj vjeri, pa mnoge nije začudilo kada je, nakon završetka škole, umjesto da se oženi, Grigorije riješio da se zamonaši. Legenda kaže da je Sveti Grigorije gdje […]

Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

Osobe koje su odrasle uz sestru biće vjerovatno sretnije i optimističnije u životu od drugih, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Alster u Sjevernoj Irskoj. U studiji je učestvovalo više od 570 ljudi, između 17 i 25 godina, koji su odgovarali na mnoga psihološka pitanja, uključujući i ona vezana za mentalno zdravlje. Prema rezultatima, upravo su […]