Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Crkva i njeni vjernici danas slave Svetog Jovana Milostivog: Danas bi trebalo da uradite jednu stvar

25 Novembar 2022
2 min.
Crkva i njeni vjernici danas slave Svetog Jovana Milostivog: Danas bi trebalo da uradite jednu stvar

Pravoslavna crkva proslavlja svetog Jovana Milostivog 12. novembra po julijanskom, odnosno 25. novembra po gregorijanskom kalendaru.

Čuven zbog milosrđa i blagočešća Jovan bi izabran za patrijarha Aleksandrijskog u vrijeme cara Iraklija. Deset godina upravljao crkvom Aleksandrijskom kao istinski pastir, čuvajući je od neznabožaca i jeretika. Bio je uzor krotosti, milosrđa i čovjekoljublja.

„Ako želiš blagorodstva, govorio je on, ne traži ga u krvi nego u dobrodetelji, jer to je pravo blagorodstvo.” Svi sveti odlikovali su se milosrđem, ali sv. Jovan biješe se sav predao ovoj divnoj dobrodetelji. Liturgišući jednom seti se patrijarh riječi Hristove: ako prineseš dar svoj k oltaru i onde se opomeneš da brat tvoj ima nešto na te (Mat. 5, 23–24) i sjeti se da jedan od klirika tu u crkvi ima zlu volju na njega; on brzo ostavi svete darove, priđe tome kliriku, pade mu pred noge i zamoli za oproštaj. I tek kada se izmiri s tim čovjekom, vrati se ka žrtveniku. Jednom opet idući crkvi sv. Kira i Jovana dogodi se da ga srete neka bijedna udovica i poče mu govoriti o bijedi svojoj. Pratioci patrijarhovi osjetiše dosadu od duga žalbovanja ženina, pa će reći vladici, da požuri u crkvu na službu, i posle službe može čuti tu ženu. Odgovori im sv. Jovan: „A kako će sad Bog mene poslušati, ako ja nju ne poslušam?” I ne htje se krenuti s mjesta dok ne ču udovičinu žalbu do kraja. Kada Persijanci udariše na Misir patrijarh Jovan sjede u lađu da se udalji od napasti. Uz put se razboli i stigavši na Kipar umre u svome mjestu rođenja, 620. god. i pređe u carstvo besmrtno Gospoda svoga. Mošti njegove čudotvorne prenijete najprije u Carigrad, po tom u Buda Peštu i najzad u Presburg.

Prema narodnom vjerovanju, danas treba da oprostite svima koji su vam učinili nešto nažao i vratiće vam se višestruko.

Tropar

V terpjeniji tvojem stjažal jesi mzdu tvoju, otče prepodobne, v molitvah neprestano terpjevij, niščija vozljubivij i sija udovljivij; po molisja Hristu Bogu, Jovane milostive, blažene, spastisja dušam našim.

Povezani članci

Danas izgovaramo ovu molitvu: SPC i njeni vjernici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA

Danas proslavljamo hrišćanskog svetitelja iz 9. vijeka. Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom, današnji Dar es Salam. Roditelji su mu bili znameniti ljudi poznati po svojoj hrišćanskoj vjeri, pa mnoge nije začudilo kada je, nakon završetka škole, umjesto da se oženi, Grigorije riješio da se zamonaši. Legenda kaže da je Sveti Grigorije gdje […]

Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

Osobe koje su odrasle uz sestru biće vjerovatno sretnije i optimističnije u životu od drugih, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Alster u Sjevernoj Irskoj. U studiji je učestvovalo više od 570 ljudi, između 17 i 25 godina, koji su odgovarali na mnoga psihološka pitanja, uključujući i ona vezana za mentalno zdravlje. Prema rezultatima, upravo su […]