Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Crkva i njeni vjernici danas slave SVETOG PROROKA SAMUILA: Ovo nikako ne smijete da radite ukoliko želite da vas prati sreća i ljubav

02 Septembar 2023
2 min.
Crkva i njeni vjernici danas slave SVETOG PROROKA SAMUILA: Ovo nikako ne smijete da radite ukoliko želite da vas prati sreća i ljubav

Sveti prorok Samuil ili Šamuel (što na hebrejskom znači “onaj koji sluša Gospoda”) bio je starozavetni prorok i živeo je u 11. veku pre nove ere tj. oko 1.100 godina pre rođenja Isusa Hrista.

Legenda kaže da ga je “od Boga isplakala” Ana koja dugo nije mogla da ima dece i da je zbog toga dečaka posvetila Bogu još kada mu je bilo 3 godine. Prema predanju, Samuil je imao 12 godina kada je izrekao svoje prvo proročanstvo – predvideo je božiji gnev koji će se sručiti na dom prvosveštenika Ilije zbog grehova koje su učinili njegovi sinovi.

Nakon što se to obistinilo, Samuilo je stekao veliko poštovanje među narodom.

Bilo je to teško vreme za Jevreje kada su bili porobljeni od Filistejaca i prorokovo propovedanje pokajanja i preporoda mnogo je podiglo moral naroda koji je u ovom svetitelju video vođu i dugovnog oca. Priča kaže da se sve zbilo ovako: “I narod se pokaja, i odbaci tuđe idole, kojima služaše, i priznade Samuila kao proroka, sveštenika i sudiju. Tada Samuil pođe s vojskom na Filistejce i s pomoću Božjom smete ih i pobi, i oslobodi zemlju i narod”.

Samuilo je osnivač proročke škole – vrste religijsko-moralnog bratstva ili društva, koje je imalo zadatak da probudi u ljudima duh patriotizma i širi prosvećenost. Legenda kaže da je mudro je vladao kao sudija i vodio jevrejski narod do duboke starosti. Umro je u 88. godini života i sahranjen je u Rami. NJegov život je opisan u prvim poglavljima Prve knjige careva.

Beseda na današnji dan

O kako je promenljivo srce čovečje! No, od svih promena njegovih jedna je sramnija od najsramnijih, a to je: kada verni postane neverni. I od svih promena njegovih jedna je slavnija od najslavnijih, a to je: kada se neverni obrati i postane verni. Pokaj se pre nego što smrt zatvori vrata tvoga života i otvori vrata Suda. Pokaj se pre smrti, a pošto ne znaš čas smrti, pokaj se danas i sad, i prestani ponavljati greh svoj.

Ovo nikako ne smete raditi

Prema narodnom verovanju na današnji dan ne bi trebalo raditi nijednu sramnu stvar, a naročito olako uzimati dobro koje ti drugi čine. Budite zahvalni ljudima. Ako se neko ne hvali što vam je pomogao i ne traži nagradu za to, cenite njegov trud. Budite dobri ljudi, prijatelji, prema rođacima, roditeljima, deci.

Povezani članci

Danas su sveti Timotej i Mavra: Ova vjerovanja se vezuju za supružnike nepokolebljive vjere

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svete mučenike Timoteja i Mavru. Priča o supružnicima nepokolebljive vjere prepričava se do dana današnjeg: Čudna je bila sudbina ovih mučenika, mladoženje i nevjeste. Na dvadeset dana po njihovom vjenčanju, bili su izvedeni na sud zbog hrišćanske vjere, pred tivaidskog namesnika Ariana, u vrijeme cara Dioklecijana. Timotej […]

SPC danas proslavlja Svetog Atanasija Velikog: Jedan običaj se posebno poštuje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave svetog Atanasija Velikog, najprogonjenijeg sveca u istoriji hrišćanstva. Sveti Atanasije Veliki od ranog djetinjstva bio je posvećen vjeri. Kao đakon arhiepiskopa Aleksandra, bio je na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji. Na ovom skupu svetac se proslavio svojom učenošću, blagočešćem, i revnošću za Pravoslavlje. Pisao je “Simbol vjere”, […]