Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

“Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simiću

31 Mart 2024
3 min.
“Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simiću

Ovogodišnju nagradu “Čučkova knjiga” dobila je najbolja debitantska knjiga u prošloj godini “Sukubus”, koja obuhvata predratni, ratni i postratni period u Sarajevu, u kojem je autor Nedeljko Simanić iz Kotora na literaran način obradio dokumentarne činjenice nastojeći da kroz tu tematiku dopre do neke vrste književne univerzalnosti, koja bi se mogla ticati svakog čovjeka ponaosob.


Simanuću je nagrada i Povelja uručena na centralnoj svečanosti 16. “Čučkovih književnih susreta”, a uručili su mu ih načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić i direktor Narodne biblioteke “Branko Čučak” Ozrenka Đurić Radulović.

Simanić je rekao Srni da je bio iznenađen i jako obradovan kada je čuo da je dobio nagradu “Čučkova knjiga” jer na neki način roman “Sukubus” odiše njegovim vrckastim humorom sa kalamburima, šalom i ironijom, tako da je našao neku vezu između Čučkove i svoje literature.

On je naglasio da je centralni lik tog romana njegov otac, a oko njega se vrte svi ostali događaji, te napomenuo da je svaki individualni život neprocjenjiv i da jedino oko toga može da se plete neka literarana priča.

Simanić je podsjetio da je roman “Sukubus” dobio naslov po riječi koja u srednjovjekovnoj mitologiji znači demon i htio je, kako kaže, da kroz simbolički motiv tog demona provuče i podsjećanje na sličnu temu kojom su se bavili Johan Volfgang Gete, Tomas Man, Mihail Bulgakov i drugi, kao neku vrstu demiurga, odnosno stvaraoca ovog svijeta i njegovog uništitelja.

Milica Kotur, načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, izjavila je da su “Čučkovi književni susreti” i ove godine okupili eminentna imena iz oblasti književnosti i kulture, uz podršku Ministarstva.

Koturova je podsjetila da je Narodnu biblioteku na Han Pijesku ove godine odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te istakla da ova ustanova ima dugu tradiciju i kontinuitet u radu na vođenju kulturne i obrazovne misije koju obavlja od 1923. godine.

“Zaposleni u ovoj ustanovi izuzetno dobro rade, vode ustanovu, neumorno i s uspjehom obavljaju tu svoju misiju u unapređuju i kulturu i umjetnost , te njeguju važnu ulogu u vaspitno obrazovnom procesu na području opštine”, rekla je Koturova.

Ona je naglasila da knjiga znači neprocjenjivo blago i u ovom kulturnom hramu – Narodnoj biblioteci “Branko Čučak” čuva to kolektivno duhovno pamćenje našeg naroda, što je čini još dragocjenijom i ustanovom dostojnom poštovanja.

Slovo o Čučku na ovoj svečanosti govorio je književnik Nedeljko Babić, a stihove su čitali pjesnici Neven Milaković, Milica Borovčanin, Boro Kapetanović i Mirko Vuković.

Organizator “Čučkovih književnih susreta” je Narodna biblioteka koja od 2010. nosi ime Branka Čučka /1948-2008/ pjesnika, romanopisca, pripovjedača, dramatičara, publiciste i esejiste koji je djetinjestvo i ranu mladost proveo na Han Pijesku, a živio i stvarao u Sarajevu, Banjaluci, te na Han Pijesku, gdje je i sahranjen.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Han Pijesak.

SRNA

Povezani članci

Bećković: Selimović najbolji primjer da je skupo biti Srbin

Meša Selimović opredelio se pri čistoj svesti da bude srpski pisac i o tome pismom obavestio Srpsku akademiju nauka i umetnosti /SANU/, a i sam je najbolji primer za njegovu rečenicu da je “biti Srbin skupo”, izjavio je Srni akademik Matija Bećković. Bećković, koji je kao najmlađi Mešin beogradski prijatelj proveo mnogo dana uz njega […]

Antić: Omladina da uči o srpskoj istoriji (FOTO)

Pale su junačko mjesto koje je imalo veliki istorijski značaj i simboliku u stvaranju Republike Srpske i zato djeca treba da uče o srpskoj istoriji, rekao je Dejan Antić, autor izložbe “Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima” koja je otvorena sinoć u Palama. Antić je izjavio novinarima da se večeras sjećaju junaka sa Bregalnice, […]