Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Cvijanović: Licemjerna izjava Satlera, pitanje da li je BiH uopšte na evropskom putu ili ne

09 Maj 2024
2 min.
Cvijanović: Licemjerna izjava Satlera, pitanje da li je BiH uopšte na evropskom putu ili ne

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da šef Delegacije EU Johan Satler odlično zna da sve što se uspjelo učiniti u ispunjavanju uslova koji su vodili do odluka EU – i one o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH i one o početku pregovoranja – ne bi bilo moguće bez učešća Republike Srpske.

“Zato mi mnogo od ovog što ambasador Satler sada iznosi zvuči vrlo licemjerno, kao što je besmisleno i uporno iskazivati kritiku na račun jednih, a pohvale na račun drugih, a konačno krajnje je besmisleno da EU postavi određene uslove, poput onog o reformi Ustavnog suda BiH, a onda sama zaustavlja ili usporava tu istu reformu”, istakla je Cvijanović za Srnu upitana da prokomentariše Satlerovu izjavu da su Republici Srpskoj stopirana dva projekta vrijednosti 1,2 milijarde KM i da je za to odgovorno rukovodstvo Srpske i predsjednik Milorad Dodik, koji su, kako smatra, odgovorni i za eskalaciju krize u BiH.

Cvijanović je rekla da lično smatra da se neuspjeh EU ogleda u činjenici da ona podržava uopšte mogućnost da jedan neizabrani stranac mijenja zakone ne obazirući se na sopstvena pravila EU da to mogu da rade samo demokratski izabrane institucije.

“Ako tome dodamo činjenicu da se ambasador Satler još hvali kako EU sa 50 odsto sredstava finansira tog istog pojedinca da bi radio ono što ne piše kao mogućnost ni u jednom redu nijedne stranice nijednog propisa EU onda bi bilo dobro upitati ambasadora da li smo mi stvarno na EU putu. Ili možda nismo, pa su se sakrili iza Milorada Dodika da nam ne moraju objašnjavati zašto nismo”, naglasila je Cvijanović.

Ona je konstatovala da EU razvlači cijeli zapadni Balkan već 20 godina pričom o evropskoj perspektivi i upitala da li je baš realno misliti da novog članstva nije bilo samo zato što su ovdje sve zemlje tako strašno neuspješne ili ima nečega i do EU ili do onih izvan EU.

“Može Satler pričati šta hoće i usaglašavati stavove EU s kim god hoće, ali u zemlji koja se kreće ka EU ne postoje pojedinci koji umjesto parlamenta donose zakone. A ako je demokratija, onda parlament odlučuje kad nešto hoće ili neće”, poručila je Cvijanović.

SRNA

Povezani članci

Kalabuhov: Rezolucija o Srebrenici provokacija koja nosi destabilizaciju

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je rezolucija o Srebrenici, o kojoj će raspravljati Generalna skupština UN, velika provokacija koja donosi destabilizaciju i narušava proces pomirenja u BiH. “Kada su Englezi 2015. godine dobili `po glavi` vetom Ruske Federacije, pristupili su starinskoj strategiji `ubij neprijatelja tuđim nožem`. I sad oni koriste […]

Narkokartel preko plaćenika iz CIK-a planirao izbornu krađu

Prepiske sa aplikacije “Skaj” Harisa Behrama, uhapšenog u akciji “Crna kravata dva”, i vođe narkokartela Edina Gačanina pokazuju da je taj narkokartel iz Dubajia, preko osobe iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, finansirao i namiještao izbornu krađu na izborima u BiH, piše “Avaz”. Sarajevski dnevnik navodi da je preko “Skaj” aplikacije otkrivena prepiska u kojoj […]