Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je Aranđelovdan: Jedna od najvećih srpskih slava, vjeruje se da danas saznajemo kakva će nam biti godina

21 Novembar 2022
2 min.
Danas je Aranđelovdan: Jedna od najvećih srpskih slava, vjeruje se da danas saznajemo kakva će nam biti godina

Danas je Aranđelovdan: Jedna od najvećih srpskih slava, veruje se da danas saznajemo kakva će nam biti godina

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas 21. novembra slave Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatog kao Aranđelovdan.

Slava je isključivo srpski običaj, jer i kad je praznuju pripadnici drugih naroda, slave je kao srpski i Pravoslavni običaj. Krsna slava ili Krsno ime, važan deo duhovnog i porodičnog života Srba, za vernike predstavlja najvažniji i najradosniji porodični praznik posle Božića.

Arhangel Mihailo u strogoj anđeoskoj hijerarhiji ima čin vojvode, jer je svojim delovanjem spasao mnoge anđele koji su otpali od Boga. Javljao se na mestima gde se javljala i Bogorodica, pa je u narodu prihvaćen kao nebeska sila i zemaljska zaštita.

Kako se Arhangel Mihailo smatra živim svetiteljem postoje običaji prema kojima se za današnji praznik ne sprema žito, ali je patrijar Pavle je govorio da obavezno treba spremati žito za Aranđelovdan.

Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav – Bog je Bog živih, a ne mrtvih – govorio je patrijar Pavle.about:blank

Za Arhangela Mihaila se veruje da je od Lucifera (đavola) spasao mnoge anđele i ljudske duše koje je Bog odbacio. Zbog toga je najčešće na ikonama predstavljen sa kopljem u ruci koje drži upereno ka Luciferu i grančicom palme u drugoj šaci. Arhangela Mihaila u nekim pravoslavnim crkvama nazivaju još i “Beli anđeo”.

Narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća.

Aranđelovdan je po broju porodica koja ga slavi kao krsnu slavu, drugi u Srbiji, odmah posle Svetog Nikole.

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada.

Grci Arhangela Mihaila smatraju dobrim duhom koji čuva dom, a Srbi mu se isto tako mole kada god im je potrebna pomoć za sebe i najbliže.

Telegraf

Povezani članci

Danas je Sveti Alimpije Stolpnik

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Alimpija Stolpnika, svetitelja koji je u postu i molitvi više od pola vijeka proveo na stubu. Sveti Alimpije rođen je u Andrijanopolju u šestom vijeku. U mladosti se udaljio na neko grčko groblje van grada, za koje se vjerovalo da je mjesto puno demona i nečistih sila. Tu je […]

DANAS SLAVIMO SVETOG KLIMENTA: Veruje se da na ovaj dan ne valja dirati noževe, evo i zašto

Danas pravoslavni vernici slave Svetog Klimenta Ankirskog. Sveštenomučenik Kliment, episkop ankirski Rođen 258. godine, u gradu Ankiri od oca neznabošca i majke hrišćanke. Njegova blagočestiva majka Efrosinija proreče svome sinu mučeničku smrt i ostavi ovaj svet kada Klimentu beše 12 godina. Njena drugarica Sofija uzme Klimenta u svoju kuću kao sina, i pomože njegovo vaspitavanje […]