Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Danas je Đurđic: Mnogi slave slavu, a ovim praznikom počinju Mratinci za koje se vezuju posebna vjerovanja

16 Novembar 2022
1 min.
Danas je Đurđic: Mnogi slave slavu, a ovim praznikom počinju Mratinci za koje se vezuju posebna vjerovanja

Đurđic je jedna od najčešćih slava. Sveti Georgije je, prema predanju, bio veliki borac za hrišćanstvo, bio je Hristov vojnik koji je odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju vjeru.

Propovjedao je novozavjetnu vjeru i, prema vjerovanju, čak je i carevu ženu, Aleksandru, uspio da preobrati u hrišćanku. Oboje su osuđeni na smrt odsjecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama, Sveti Đorđe je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu, krstastim mačem ubija aždaju, koja je simbol paganske vjere.

Narodna vjerovanja i običaji

Prema narodnom vjerovanju, od 16. novembra, pa sve do 24. novembra vremenske prilike ukazaće nam na to kakva će biti predstojeća zima. Ako dani budu magloviti, zima će biti promjenljiva i maglovita, a ako bude vedro zima će biti oštra sa dosta mraza!

Dani od Đurđica do Svetoga Mrate, 24. novembra, nazivaju se Mratinci ili Vučiji dani jer je sveti Mrata zaštitnik vukova. U vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće i ništa se ne pere.

Povezani članci

Danas izgovaramo ovu molitvu: SPC i njeni vjernici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA

Danas proslavljamo hrišćanskog svetitelja iz 9. vijeka. Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom, današnji Dar es Salam. Roditelji su mu bili znameniti ljudi poznati po svojoj hrišćanskoj vjeri, pa mnoge nije začudilo kada je, nakon završetka škole, umjesto da se oženi, Grigorije riješio da se zamonaši. Legenda kaže da je Sveti Grigorije gdje […]

Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

Osobe koje su odrasle uz sestru biće vjerovatno sretnije i optimističnije u životu od drugih, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Alster u Sjevernoj Irskoj. U studiji je učestvovalo više od 570 ljudi, između 17 i 25 godina, koji su odgovarali na mnoga psihološka pitanja, uključujući i ona vezana za mentalno zdravlje. Prema rezultatima, upravo su […]