Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je duhovski utorak,  šta nikako ne valja raditi

25 Jun 2024
2 min.
Danas je duhovski utorak,  šta nikako ne valja raditi

Danas je Duhovski utorak, treći dan jednog od najvećih praznika koje poštuje Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici, a znamo ih kao Duhove ili Trojice.

Kao i danas i juče i ovaj datum je crveno slovo.

Ovim praznicima obiьežava se silazak Svetog Duha na apostole, proslavlja se 50 dana nakon Vaskrsa, pa se naziva i Pedesetnica.

Za ovaj praznik vezuju se razni običaji. Od davnina se poštuje da danas treba izbjegavati fizičke poslove, već da dan treba posvetiti miru, molitvi i duhovnom razvoju.

Praznovanje se nastavlja cijele sedmice i vjeruje se da će onima koji budu postili ići sve naopako.

Vjeruje se da u periodu prije i poslije ovog praznika vladaju moćne energije, te oni koji obilaze manastire traže oprost grijehova ili lijek za bolest.

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira ponijeti osveštanu vodicu jer se vjeruje da u narednih godinu dana obezbjeđuje harmoniju u domu.

Ono što se na Duhovski utorak takođe ne preporučuje jeste penjanje po drveću, a iza toga stoji neobično vjerovanje. Naime, vjeruje se da ovo treba izbjegavati kako se rusaljke ( djevojke i žene koje su svojevremeno, samo na praznik Duhova padale u neobjašnjivi trans tokom kojeg su uspostavljale vezu za ”onim svijetom”) prema vjerovanju, ne bi uznemirile, zaposjele osobu ili je namamile u kolo da igra do smrti.

Vjerovanje dalje nalaže da, kako bi se čovjek “zaštitio” od takve nesreće, u džepu bi trebalo da ima čen bijelog luka ili pelina, a drveće se ritualno kiti darovima: sapunima, šarenim peškirima, flašicama parfema i ruževima za usne, piše Kurir.

GS

Povezani članci

Sutra Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ obilježava sutra Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovaj praznik pomen je na stradanje Svetih apostola Petra i Pavla, koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere, a prema nekim izvorima 69. godine nove ere. Petar je rođen u mjestu Vitsaida, na obalama Galilejskog jezera, i bio je […]

Šta se obavezno poklanja prvim komšijama na Petrovdan? Kažu da donosi sreću

Srpska pravoslavna crkva i vjernici u petak, 12. jula, obilježavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja i vjerovanja. Petrovdan se smatrao kalendarskom granicom u godini, kao jedan od ključnih datuma ljetnjeg ciklusa praznika, i često se povezuje s Ivanjdanom. Obilježava […]