Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Danas je međunarodni Dan kafe: Pogledajte u kojim zemljama se najviše pije ovaj napitak

01 Oktobar 2022
2 min.
Danas je međunarodni Dan kafe: Pogledajte u kojim zemljama se najviše pije ovaj napitak

Širom svijeta danas se obilježava Dan kafe, najpopularnijeg napitka, bez kojeg većina stanovnika svijeta ne može da zamisli početak dana.

Sve do nedavno, ovaj dan se u većini zemalja obilježavao 29. septembra, ali kako je određeno od Međunarodne organizacije za kafu, prvi zvaničan datum je 1. oktobar, koji je obilježen prvi put 2015. godine u Milanu. Tako se ovaj datum koristi za promociju i slavljenje kafe kao napitka, i propraćen je događajima širom svijeta.

Mnogi ne bi mogli da zamisle dan bez nje. Ovaj napitak konzumiraju ljudi širom svijeta i smatra se najpopularnijim pićem na planeti, poslije vode. Kafa nikad nije bila popularnija, procjenjuje se da se dnevno popije tri milijarde šoljica ovog napitka.

Ista navika prisutna je i u većem dijelu svijeta, ali ipak nigdje kao u Evropi. To potvrđuje i rang-lista zemalja u kojima se najviše pije kafa (države su rangirane na ovoj listi po broju kilograma konzumirane kafe po stanovniku).

Kao što smo već napomenuli, najviše kafe se pije u evropskim zemljama, ali ne u onim koje vam prvo padaju na pamet. Italija i Francuska, na primjer, zauzimaju tek trinaesto i osamnaesto mjesto, iako su navodno poznate po svojoj kulturi ispijanja kafe. Brazil, zemlja u kojoj se proizvodi čak trećina kafe na svijetu, zauzima ne baš visoko petnaesto mjesto.

Vjerovali ili ne, kafa se najviše pije u nordijskim i zemljama Beneluksa. Finska zauzima prvo mjesto na listi, a za njom slijede i ostale države iz ovih regiona. Pogledajte u nastavku kako izgleda kompletna lista 20 zemalja u kojima se najviše pije kafa (po stanovniku):

  1. Finska – 12 (kg kafe po stanovniku godišnje)
  2. Norveška – 9.9
  3. Island – 9
  4. Danska – 8.7
  5. Holandija – 8.4
  6. Švedska – 8.2
  7. Švajcarska – 7.9
  8. Belgija – 6.8
  9. Luksemburg – 6.5
  10. Kanada – 6.2
  11. Bosna i Hercegovina – 6.1
  12. Austrija – 5.9
  13. Italija – 5.8
  14. Slovenija – 5.8
  15. Brazil – 5.5
  16. Njemačka – 5.5
  17. Grčka – 5.4
  18. Francuska – 5.1
  19. Hrvatska – 4.9
  20. Kipar – 4.8
Novosti

Povezani članci

CVIJET koji SIMBOLIŠE VASKRS: Privlači blagostanje, a poklanja se kao izraz ljubavi

Legenda kaže da je đurđevak nastao od suza Bogorodice prolivenih pored krsta na kojem je razapet Isus Hrist. Zato se smatra važnim cvetom za hrišćane pa je velika sreća kad procveta dovoljno rano da se može uneti u kuću za Uskrs. Za ovaj nežni skromni cvet vezuju se mnoga verovanja, a žene posebno vole njegov […]

Danas je svjetski dan braće i sestara: Neraskidiva veza

Danas je svjetski dan braće i sestara. Danas posvetite dan svome bratu ili sestri, nazovite ih, popijte kafu, družite se ili ih jednostavno nazovite i recite koliko su vam važni. Miloš. Elena. Tara. Danilo. Svi oni imaju nešto zajedničko, odnosno, imaju brata ili sestru. Kažu odrastanje uz njih je značilo je igru ali i uživanje […]