Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena: Običaji kažu da dvije stvari treba izbjegavati

30 Juli 2021
2 min.
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena: Običaji kažu da dvije stvari treba izbjegavati

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. U narodu se vjeruje da se danas ne smije “ni konac u iglu udenuti”, ali treba izbjegavati i još neke, ljeti omiljene radnje.

Praznik ove svetiteljke proslavlja se 30. jula, nije crvenim slovom obilježen u crkvenom kalendaru, ali je izuzetno poštovan u srpskom narodu, naročito među ženama.

U tradiciji Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Prema predanju, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio cijeli svijet. Ali i Marija pali i kažnjava ognjem, po čemu je i dobila naziv Ognjena. Zato se danas ništa ne radi, ni u kući, ni u polju, u narodu je poznata zabrana “ni konac u iglu udenuti”. Ako se ovo ne ispoštuje, vjeruje se da će se tako svetiteljka uvrijediti, pa će poslati vatru i gromove. Postoji poslovica koja kaže: “Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!”

Narodno predanje pamti mnoge nesrećne slučajeve koji su se dogodili na današnji dan, kada su se plivači udavili u rijekama i jezerima. Zato se vjeruje da na Ognjenu Mariju treba izbjegavati kupanje u “velikim vodama”. I pored ljetnje žege, osvježenje u bazenima, rijekama i drugim većim vodama treba ostaviti za sutrašnji dan.

Povezani članci

Razbio cijeli hram pa postao svetac: Danas je sveti mučenik EVPSIHIJE

Srpska pravoslavna Crkva i njeni vjernici danas proslavljaju svetog mučenika Evpsihije. U vrijeme cara Julijana Ostupnika, kada su u Kesariji upravljali crkvom Božjom sv. Vasilije Veliki, ovaj Evpsihije stupio je u brak sa uglednom devojkom. Ali nije mu bilo suđeno da i jednog dana bude sa njom u braku. Na dan njihove svadbe desio se […]

DANAS JE SVETI EVTIHIJE: Svi koji su pred važnom odlukom, trebalo bi da urade jednu stvar

Kada je bio mali, sa svojim drugovima igrao se tako što su pisali svoja imena na steni, a ispod zanimanje kojim bi se bavili u životu. Kada je stigao red na njega, on je jednom prilikom, pored svog imena, napisao patrijarh Evtihije. U tridesetoj godini je postao iguman jednog manastira amasijskog. Kada je napunio 40 godina, […]