Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je Sveti Sisoje Veliki, zaštitnik djece

19 Juli 2021
2 min.
Danas je Sveti Sisoje Veliki, zaštitnik djece

Danas je dan prepodobnog Svetog Sisoja Velikog. U našim krajevima ovaj svetac je izuzetno poštovan i cijenjen od majki i žena jer važi za zaštitnika djece i brzog pomoćnik u svakoj tuzi i nevolji.

Zbog toga je većina običaja koji se i danas poštuju u Srbiji u vezi sa djecom. Mnoge majke praktikuju da poste 7 dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a ovaj “sedmodnevni post“ je nepisano pravilo kojeg se počinje pridržavati sve veći broj majki. Vjeruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća.

Ako na današnji dan pada kiša, obavezno treba pustiti djecu da istrče napolje i dobro pokisnu! U nekim krajevima i do danas je sačuvao vjerovanje da je to voda koju Sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju djecu. Zbog toga se vjeruje da danas djeca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni bježe i kriju se.

Narod kaže da će sve što rodi na ovaj dan biti srećno i dugovečno.

Ko je bio Sveti Sisoje Veliki?

Prepodobni Sisoje Veliki bio je rodom iz Misira u današnjem Egipatu i učenik Svetog Antonija.

Teškim trudovima nad samim sobom toliko je ukrotio sebe, da je bio “krotak i nezlobiv kao jagnje”. Zato mu je Bog dao veliku blagodat, da iscjeljuje bolesnike, izgoni nečiste duhove, i mrtve vaskrsava.

Još za života se pročuo kao iscjelitelj i čudotvorac, pa su mnogi dolazili kod njega po savjet i lijek. Šesdeset godina je živio u pustinji.

Umro je u dubokoj starosti, 429. godine. Dio moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Povezani članci

Sutra su sveti Kozma i Damjan, ovu molitvu treba čitati narednih 40 dana

Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, slave se dva puta godišnje – 14. jula – kada je umro Kozma i 14. novembra – kada je umro Damjan. Svoj dar da liječe su nesebično djelili sa onima kojima je pomoć bila neophodna, a za to ništa nisu tražili, niti naplaćivali ljudima, otuda i njihovo ime […]

Danas Pavlovdan: Ovo su narodna vjerovanja i običaji vezani za ovaj dan

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Pavlovdan – Sabor svetih 12 apostola, posvećen apostolu Pavlu i svim apostolima. Na Pavlovdan se proslavljaju apostoli Petar, Andrej, Jakov Zavedejev, Jovan, Filip, Vartolomej, Toma, Matej, Jakov Alfejev, Tadej, Simon Zilot, Matija i Pavle. Iako svaki od 12 apostola ima svoj dan kada se slavi, crkva je odredila […]