Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Danas je Sveti Vartolomej; Običaji na današnji dan govore samo šta ne treba da se radi

24 Jun 2021
2 min.
Danas je Sveti Vartolomej; Običaji na današnji dan govore samo šta ne treba da se radi

Danas je praznik Sveti Vartolomej, koji je bio jedan od 12 velikih apostola. Propovjedao je Jevanđelje sa Svetim Jovanom Bogoslovom i apostolom Filipom u Aziji, u Indiji i Jermeniji.

Prema predanju, njih trojica su ubili veliku zmiju koju su neznabošci obožavali i držali u hramu. Zbog toga su Filipa i Vartolomeja razapeli na krst, gdje su Vartolomeja stavili naopako.

U tom trenutku se desio snažan zemljotres, a uplašeni ljudi su mislili da ih Bog na taj način kažnjava, pa su ih skinuli sa krsta. Apostol Filip je već bio izdahnuo, a Vartolomej je preživio i otišao u Indiju.

Tamo je Matejevo jevanđelje preveo na indijski jezik, a nakon toga je otišao Jermeniju, gdje je, kako vjeruju hrišćani, iscijelio carevu ćerku od ludila. Međutim, carev brat Astijag je uhvatio Vartolomeja i raspeo ga na krst, odrao mu kožu i odsjekao glavu.

Sahranjen je u olovnom sanduku, koji su mnogobošci bacilli u more jer su hrišćani tvrdili da se se nad njegovim moštima događaju razna čuda. Voda je po legendi donijela sanduk do Liparskih ostrva, gdje ga je episkop Agaton sahranio u hramu. Mošti apostola prvo su prenesene u Benevento, pa u Rim.

U našem narodu ovog apostola zovu i Vratoloma (Vrtoloma) i poštuju ga kao strogog, ali pravičnog svetitelja koji čuva usjeve i strogo pazi da neko na njegov praznik ne ore. Vjeruje se da Vartolomej ne prašta nevjernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usjevi propadnu. Narod kaže: “Smlatiće te kao Vrtoloma prasku!”

U nekim dijelovima Srbije vjeruje se da, ako radite na Vratolomu, postoji opasnost od poplava, grada i oluje.

Slično, djeci se danas brani da se penju po drveću, da ne bi slomila vrat, zabranjuje se kupanje u rijekama, a ženama da “bućkaju” mleko.

U selima u Šumadiji vjeruju da svetac leči od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava danas sjede na planini i čuvaju sve njive kako ne bi bilo neke štete. Tek kada oni prilegnu i zadremaju, može doći do grada, ali to se rijetko dešava.

SRNA

Povezani članci

Danas je Sveta mučenica Akilina: Nakon pretrpljenih muka učinila je čudo

Srpska pravoslavna crkva danas slavi svetu mučenicu Akvilinu. Akvilina je još kao veoma mala bila potpuno upućena u hrišćanski život.  U desetoj godini je imala toliko blagodati Svetoga Duha, da je drugima propovedala Hrista. Tokom Dioklecijanovog gonjenja neko je odve Akvilinu carskom namesniku Volusijanu, zveropodobnom čoveku. Volusijan je prvo naredio da je šibaju i muče […]

SPC danas slavi Svetog Vartolomeja i Varnavu: Obustavljaju se svi poslovi u polju, a ovo se nikako ne prašta

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave. Sveti apostol Vartolomej jedan od dvanaest velikih apostola. Po svemu izgleda, da je Vartolomej i Natanail jedno isto lice. Udružen sa apostolom Filipom i sestrom Filipovom, devicom Marijamom – a za neko vreme i sa svetim Jovanom Bogoslovom – propovedao Jevanđelje najpre […]