Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Danas je Svjetski dan čišćenja; Samo devet odsto plastike može biti reciklirano

18 Septembar 2021
2 min.
Danas je Svjetski dan čišćenja; Samo devet odsto plastike može biti reciklirano

Povodom 18. septembra – Svjetskog dana čišćenja danas je počela kampanja “Plastična operacija” koja ima za cilj skrenuti pažnju na prekomjernu upotrebu plastike u svakodnevnom životu, od čije ukupne proizvodnje samo devet odsto može biti reciklirano, saopšteno je iz Razvojnog programa UN /UNDP/.


Kampanja kroz tri fotografije priča o gorućim problemima zagađenja okoline i prekomjernoj upotrebi plastike i vode u modernom svijetu, te poziva sve da preduzmu akcije kojima će se ovi problemi riješiti.

“Možda je teško zamisliti život bez jednokratne plastike, ali sjetimo se da donedavno ona nije ni postojala. Mijenjanjem navika i smanjenjem upotrebe jednokratne plastike štitimo i sebe i planetu. Vrijeme je za plastičnu operaciju”, istaknuto je u saopštenju.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera izrazila je zadovoljstvo što sve više ljudi, naročito mladih, širom BiH pokreće i uključuje se u brojne akcije za očuvanje prirode i životne sredine.

“`Plastična operacija` nas jasno upozorava na posljedice ignorisanja problema i postupke kojima utičemo na živote svih nas. Ne postoji `planeta b` i zato skupa sa brojnim domaćim i stranim partnerima predano radimo i podržavamo inicijative koje smanjuju zagađenje i klimatske promjene”, naglasila je Nedera.

Autor projekta Aida Redžepagić izjavila je da je željala da napravi seriju fotografija koje će biti vizualno lijepe i privući pažnju mladih o temi koja je jako važna za sve.

Ona je dodala da nijedan komad plastike korišten za kampanju nije kupljen, već da su mjesec dana skupljali već iskorištenu i odbačenu.

Projekat je realizovan uz podršku UNDP-a u BiH, a podržali su ga gradovi Bijeljina i Doboj, te opštine Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Kakanj.

Jednokratna plastična pakovanja se uglavnom prave od naftnih derivata koji zagrijavanjem otpuštaju štetne hemikalije, a ujedno su i veliko leglo bakterija.

SRNA

Povezani članci

Prije 12 godina, Bolji život trebalo je da se nastavi: Evo ko je minirao nastavak omiljene domaće serije!

Svaki put kada se reprizira mnogima najomiljenija domaća serija “Bolji život”, po rejtingu može da se takmiči sa najnovijim TV naslovima. Tako je bilo i 2009. godine, kada je četvrta repriza po redu obarala sve rejtinge gledanosti. Velika gledanost je te godine naterala producente da razmišljaju o snimanju nastavka dogodovština Gige Moravca, Emilije, Bobe, Koke, Vikice, Guze. […]

Danas je Sveta Petka, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka, kao pomen na dan kada je ova svetiteljka okončala ovozemaljski život. Prepodobna mati Paraskeva rođena je u Epivatu i, prema zapisima srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, porijeklom je Srpkinja. Roditelji su joj bili imućni i pobožni, a osim nje […]