Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je USEKOVANJE GLAVE Svetog Jovana Krstitelja: Pogledajte šta nikako ne smete da radite na CRVENO slovo

11 Septembar 2023
1 min.
Danas je USEKOVANJE GLAVE Svetog Jovana Krstitelja: Pogledajte šta nikako ne smete da radite na CRVENO slovo

Ovaj dan, svrstan među slave, podseća na smrt Svetoga Jovana, Proroka, Preteče i Krstitelja, pogubljenog po naređenju cara Iroda Agripe, a po želji njegove žene Irodijade.

Glava Svetog Jovana

Po naređenju cara glava svetitelja je odsečena odnosno “usekovana” i na tanjiru doneta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu.

Učenici Jovanovi preko noći tajno su uzeli učiteljevo telo i sahranili ga u Sevastiji. Glava svetiteljeva, zakopana je posebno, na tajnom mestu. Kasnije je preneta u Jerusalim, a u vreme vizantijske carice Teodore čudotvorna Krstiteljeva glava preneta je u Carigrad.

Danas se strogo posti

Usekovanje glave uvek se obeležava na dan kada je osvećena crkva koju su na njegovom grobu u Sevastiji podigli car Konstantin i carica Jelena.

Danas se posti i bere lekovito bilje.

Crkva propisuje strogi post i uzdržavanje, narodni običajni kalendar zabranjuje i svu crvenu hranu, jer podseća na boju prolivene Krstiteljeve krvi.

U narodu se kaže i da je danas dobar dan za branje lekovitog bilja. U mnogim mestima održavaju se vašari.

Povezani članci

Sutra su sveti Kozma i Damjan, ovu molitvu treba čitati narednih 40 dana

Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, slave se dva puta godišnje – 14. jula – kada je umro Kozma i 14. novembra – kada je umro Damjan. Svoj dar da liječe su nesebično djelili sa onima kojima je pomoć bila neophodna, a za to ništa nisu tražili, niti naplaćivali ljudima, otuda i njihovo ime […]

Danas Pavlovdan: Ovo su narodna vjerovanja i običaji vezani za ovaj dan

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Pavlovdan – Sabor svetih 12 apostola, posvećen apostolu Pavlu i svim apostolima. Na Pavlovdan se proslavljaju apostoli Petar, Andrej, Jakov Zavedejev, Jovan, Filip, Vartolomej, Toma, Matej, Jakov Alfejev, Tadej, Simon Zilot, Matija i Pavle. Iako svaki od 12 apostola ima svoj dan kada se slavi, crkva je odredila […]