Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je USEKOVANJE GLAVE Svetog Jovana Krstitelja: Pogledajte šta nikako ne smete da radite na CRVENO slovo

11 Septembar 2023
1 min.
Danas je USEKOVANJE GLAVE Svetog Jovana Krstitelja: Pogledajte šta nikako ne smete da radite na CRVENO slovo

Ovaj dan, svrstan među slave, podseća na smrt Svetoga Jovana, Proroka, Preteče i Krstitelja, pogubljenog po naređenju cara Iroda Agripe, a po želji njegove žene Irodijade.

Glava Svetog Jovana

Po naređenju cara glava svetitelja je odsečena odnosno “usekovana” i na tanjiru doneta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu.

Učenici Jovanovi preko noći tajno su uzeli učiteljevo telo i sahranili ga u Sevastiji. Glava svetiteljeva, zakopana je posebno, na tajnom mestu. Kasnije je preneta u Jerusalim, a u vreme vizantijske carice Teodore čudotvorna Krstiteljeva glava preneta je u Carigrad.

Danas se strogo posti

Usekovanje glave uvek se obeležava na dan kada je osvećena crkva koju su na njegovom grobu u Sevastiji podigli car Konstantin i carica Jelena.

Danas se posti i bere lekovito bilje.

Crkva propisuje strogi post i uzdržavanje, narodni običajni kalendar zabranjuje i svu crvenu hranu, jer podseća na boju prolivene Krstiteljeve krvi.

U narodu se kaže i da je danas dobar dan za branje lekovitog bilja. U mnogim mestima održavaju se vašari.

Povezani članci

Danas je Srđevdan, ispoštujte ove običaje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu, u narodu poznatiji kao Srđevdan. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obilježen crnim, masnim slovima, pa ne bi trebalo raditi kućne poslove. Srđevdan pripada slavama za koje se priprema mrsna hrana, osaim ako sijreda ili petak nisu dani slave. Svaka […]

Danas je TOMINDAN, velika slava u Srpskoj

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog apostola Tomu, praznik u narodu poznat kao Tomindan. Sveti apostol Toma bio je jedan od dvanaestorice prvoapostola Hristovih. Širio je hrišćanstvo najprije u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gdje je i usmrćen kopljima. Mošti su mu u četvrtom vijeku prenesene u grad Edesu, a potom u Carigrad. Tomindan […]