Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Danas promocija knjige o njemačkim ratnim izvještajima Borislava Glišića

20 Septembar 2022
1 min.
Danas promocija knjige o njemačkim ratnim izvještajima Borislava Glišića

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje danas promociju knjige “NJemački ratni izvještaji iz Nacionalnog arhiva u Vašingtonu: ko je s kim imao vojnu saradnju i kada”, koju je priredio novinar i publicista iz Banjaluke Borislav Glišić.


Knjiga objedinjuje njemačke ratne dokumente koje su zaplijenili saveznici nakon pobjede nad Hitlerom i ulaska u Berlin, a odnose se na ratne prilike u Jugoslaviji 1941-1945. godine, saopšteno je iz Matične biblioteke.

Dokumenti, dati uporedo na njemačkom jeziku i u prevodu na srpski, činjenično pokazuju ko je s kim i kada sarađivao za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Čitaocu knjige stavljeno je na uvid 150 njemačkih dokumenata sa odgovarajućim arhivskim oznakama, koji su klasifikovani u tri cjeline – njemački dokumenti o partizanima /NOVJ/, njemački dokumenti o četnicima /JvuO/ i njemački dokumenti o ustašama odnosno formacijama Nezavisne Države Hrvatske uključivši i pripadnike kvislinških muslimanskih jedinica kao `cvijeta hrvatstva`”, navode iz Biblioteke.

Promocija će biti održana u Internet čitaonici Matične biblioteke u 18.00 časova, a mediji zainteresovani za promociju sa priređivačem knjige mogu razgovarati u 17.45 časova.

SRNA

Povezani članci

Lut fest: Gran-pri Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” iz Zrenjanina

Predstava “Dječak i mjesec” Lutkarske scene Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina osvojila je Gran-pri 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” – skulpturu “Zlatna anima” za najbolju predstavu. Žiri 23. “Lut festa” u sastavu predsjednik Bonjo Lungov /Bugarska/ i članovi Nebojša Jovanović /Srbija/ i Mladen Janković /Republika Srpska/ ovu, kao i […]

Izraelci odigrali predstavu “Kad je sve bilo zeleno”

Pozorište “Ključ” iz Izraela izvelo je jutros u Istočnom Novom Sarajevu lutkarsku predstavu “Kada je sve bilo zeleno”, u okviru 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”.“Kad je sve bilo zeleno” je neverbalna lutkarska predstava, koju su režirali Dikla Kac i Avi Zlihaliha, za uzrast od pet i više godina koja govori […]