Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas se slave Vera, Nada, Ljubav i njhova majka Sofija: Važan dan za sve koji imaju ćerke

30 Septembar 2022
2 min.
Danas se slave Vera, Nada, Ljubav i njhova majka Sofija: Važan dan za sve koji imaju ćerke

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave praznik koji je posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi, LJubavi i njihovoj majci Sofiji.

Vera, Nada, Ljubav i njihova majka Sofija bile su hrišćanske svetiteljke iz 2. vijeka. Simbol su vrlina na kojima počiva čitavo hrišćanstvo. Vjere se nisu odricale ni kada im je bilo najteže i vodile se svojim vrijednostima.

Ovaj praznik je posvećen ženama i njihovoj djeci, a prevashodno ćerkama, a vjerovanje nalaže da danas treba da ih obradujete malim poklonom i posvetite im pažnju.

Sofija je bila udovica i sama je u Rimu podizala ćerke, Veru 12, Nadu 10 i Ljubav 9 godina. Kada su za vrijeme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, Sofija je zarobljena sa ćerkama. Nakon što su odbile da se odreknu vjere i prinesu žrtve boginji Artemidi, Hadrijan je naredio mučenje Sofijinih ćerki, iako su bili tako mlade. Nakon ovoga su nastradale, a majka je uzela njihova tijela i sahranila ih van grada. Nakon tri dana i tri noći molitvi na njihovom grobu i sama je umrla 137. godine.

Imena djevojčica – Ljubav, Vera i Nada – postala su simbol hrišćanstva.

Na današnji dan treba posebno da se uzdržimo od loših misli i posetimo pažnju najbližima.

Povezani članci

Obilježavamo Benedikta Nursijskog: Ovo treba da uraditeb radi zdravlja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Benedikta Nursijskog. Prepodobni Benedikt iz Nursije u Italiji (480-543), brat blizanac svete Sholastike, smatra se ocem zapadnog monaštva u Evropi i jednim od najvećih svetih otaca Hristove vere. Rođen u Nursijskoj oblasti u Italiji 480. godine, od roditelja bogatih i znamenitih. U školi se ne zadrža dugo, jer sam […]

DANAS JE TEODOROVA SUBOTA: Ovo žene nikako ne smeju da rade

Srpska pravoslavna crkva i verenici danas obeležavaju Teodorovu subotu. Teodorova ili Todorova subota uvek pada u prvu subotu velikog Vaskršnjeg posta. Ovaj dan je posvećen Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu, koga crkva clavi 1. marta. Na Teodorovu subotu slavi se uspomena na njegovo javljanje episkopu Evdoksiju, prve subote prve nedelje posta. Za Svetog Teodora veruje se […]