Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Danas slavimo proboj Solunskog fronta – Danas je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

15 Septembar 2021
2 min.
Danas slavimo proboj Solunskog fronta – Danas je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Na današnji dan slavimo proboj Solunskog fronta, dan kada su naši slavni preci jurnuli u slobodu i oslobodili našu otadžbinu, donevši slobodu skoro svom srpskom narodu na Balkanskom poluostrvu.


Danas je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Tog 15. septembra 1918. godine vojska Kraljevine Srbije probila je Solunski front i, zajedno sa američkom intervencijom na Zapadnom frontu, ključno doprinela završetku Prvog svetskog rata.


Naši preci su prvi probili neki od frontova u Evropi!


“Šezdeset dve hiljade srpskih vojnika odlučilo je o ishodu rata. Sramota!” To je napisao nemački car Viljem II Hoencolern (1888-1918) u hitnom telegramu bugarskoj Vrhovnoj komandi.


Poslednji nemački car Viljem II shvatio je da je tog 15. septembra 1918, na Solunskom frontu, u sektoru “Dobro polje—Veternik—Kozjak”, za koji je bila zadužena srpska vojska, nanesen smrtonosan udar nemačkoj carevini i njenim Centralnim silama, Austrougarskoj i Bugarskoj. Postalo je jasno od tog trenutka, da prodiruća Srpska vojska, rešava ishod svetskog rata, koji je napadom na Kraljevinu Srbiju i otpočeo.


Sam udar, kojim je probijen front, neposredno su izvršili pripadnici čuvenog 11. pešadijskog puka “Karađorđe” Šumadijske divizije, na pomenutom sektoru “Dobro polje—Veternik—Kozjak”. 11. pešadijski puk “Karađorđe” popunjavali su vojnici sa regrutnog područja iz okoline Kragujevca, Topole i Aranđelovca.


Slava našim junacima, kojih je bilo više od 200.000 na Solunskom frontu! Oni su rešili ishod Prvog svetskog rata i praktično oslobodili sve Srbe na Balkanu!


Svim Srbima Balkana i širom sveta čestitamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Povezani članci

Navršeno 79 godina od proboja jasenovačkih logoraša

Preživjeli logoraši u zloglasnom ustaškom logoru Јasenovac pokušali su 22. aprila 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopaju slobode, ali je u tome uspjelo samo 169 od njih 1.073. U toj najvećoj “Fabrici smrti” na Balkanu u Drugom svjetskom ratu ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Јevreja i Roma. Koncentracioni logor […]

Trogodišnja Milica Rakić – simbol stradanja djece

Trogodišnja Milica Rakić, koju su NATO bombarderi ubili kasetnom municijom na današnji dan prije 25 godina u njenom porodičnom domu u Batajnici u predgrađu Beograda, postala je simbol stradanja sve djece u NATO agresiji na SR Jugoslaviju. Malena Milica je ubijena fragmentima bombe dok se nalazila u kupatilu na drugom spratu porodične kuće koja je […]