Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Danas slavimo proboj Solunskog fronta – Danas je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

15 Septembar 2021
2 min.
Danas slavimo proboj Solunskog fronta – Danas je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Na današnji dan slavimo proboj Solunskog fronta, dan kada su naši slavni preci jurnuli u slobodu i oslobodili našu otadžbinu, donevši slobodu skoro svom srpskom narodu na Balkanskom poluostrvu.


Danas je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Tog 15. septembra 1918. godine vojska Kraljevine Srbije probila je Solunski front i, zajedno sa američkom intervencijom na Zapadnom frontu, ključno doprinela završetku Prvog svetskog rata.


Naši preci su prvi probili neki od frontova u Evropi!


“Šezdeset dve hiljade srpskih vojnika odlučilo je o ishodu rata. Sramota!” To je napisao nemački car Viljem II Hoencolern (1888-1918) u hitnom telegramu bugarskoj Vrhovnoj komandi.


Poslednji nemački car Viljem II shvatio je da je tog 15. septembra 1918, na Solunskom frontu, u sektoru “Dobro polje—Veternik—Kozjak”, za koji je bila zadužena srpska vojska, nanesen smrtonosan udar nemačkoj carevini i njenim Centralnim silama, Austrougarskoj i Bugarskoj. Postalo je jasno od tog trenutka, da prodiruća Srpska vojska, rešava ishod svetskog rata, koji je napadom na Kraljevinu Srbiju i otpočeo.


Sam udar, kojim je probijen front, neposredno su izvršili pripadnici čuvenog 11. pešadijskog puka “Karađorđe” Šumadijske divizije, na pomenutom sektoru “Dobro polje—Veternik—Kozjak”. 11. pešadijski puk “Karađorđe” popunjavali su vojnici sa regrutnog područja iz okoline Kragujevca, Topole i Aranđelovca.


Slava našim junacima, kojih je bilo više od 200.000 na Solunskom frontu! Oni su rešili ishod Prvog svetskog rata i praktično oslobodili sve Srbe na Balkanu!


Svim Srbima Balkana i širom sveta čestitamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!

Povezani članci

Navršilo se 52 godine od katastrofalnog zemljotresa u Banjaluci

 Danas su se navršile 52 godine od kada je Banjaluku pogodio katastrofalni zemljotres koji je iza sebe ostavio pustoš, a život je izgubilo 15 ljudi, dok je 1.117 lica bilo lakše ili teže povrijeđeno. Prema podacima seizmologa Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, Banjaluku su 26. i 27. oktobra 1969. godine pogodila četiri jaka zemljotresa. Glavni udar […]

Dogodilo se na današnji datum, 26. oktobar

Danas je utorak, 26. oktobar, 299. dan 2021. Do kraja godine ima 66 dana. 1685. – Rođen italijanski kompozitor Đuzepe Domeniko Skarlati, virtuoz na čembalu. Komponovao je više od 550 kompozicija za čembalo, čuvene sonate u jednom stavu, tzv. Skarlatijevog sonatnog oblika, upotrebljavajući novu tehniku s briljantnim rezultatima. Razvio je bogatu čembalističku tehniku i uticao […]