Ravna planina banerRavna planina baner

Magazin

Danas slavimo sveca čije su mošti ČUDOTVORNE: Pomolite se sveštenomučeniku TIMOTEJU BRUSKOM i izgovorite TROPAR

23 Jun 2022
1 min.
Danas slavimo sveca čije su mošti ČUDOTVORNE: Pomolite se sveštenomučeniku TIMOTEJU BRUSKOM i izgovorite TROPAR

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sveti Sveštenomučenik Timotej Bruski.

Sveštenomučenik Timotej, episkop bruski. Zbog velike duševne čistote, Bog mu je dao dar čudotvorstva, tako da je oslobađao ljude bolesti i drugih muka. Iscelio je cara Arita od smrtonosne bolesti, isceli tako i jednu caricu, čak je i obrati od tame idolopoklonstva ka svetlosti istine Hrista Boga.

U vreme gonjenja hrišćana pod carem Julijanom Odstupnikom, episkop Timotej nije hteo da se odrekne Hrista, pa je osuđen i bačen u tamnicu. U tamnici su ga posećivali verni, da bi čuli mudru pouku svog arhipastira.

Mošti su mu čudotvorne

Saznavši za to, opaki car Julijan zapreti mu da više ne podučava narod o imenu Isusovom, a kada se Sveti Timotej ogluši o njegove pretnje, naredi da ga ubiju u tamnici. Dušu svoju predade Gospodu 362. godine. Mošti su mu čudotvorne.

Tropar

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Timoteju: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

Povezani članci

Danas je Sveta mučenica Akilina: Nakon pretrpljenih muka učinila je čudo

Srpska pravoslavna crkva danas slavi svetu mučenicu Akvilinu. Akvilina je još kao veoma mala bila potpuno upućena u hrišćanski život.  U desetoj godini je imala toliko blagodati Svetoga Duha, da je drugima propovedala Hrista. Tokom Dioklecijanovog gonjenja neko je odve Akvilinu carskom namesniku Volusijanu, zveropodobnom čoveku. Volusijan je prvo naredio da je šibaju i muče […]

Ljeto bez ove poslastice ne smije proći: Probajte domaći recept za SLADOLED OD ČOKOLADE

Treba nam poslastica za vrele dane, a šta je bolje od dobrog sladoleda od čokolade. Isprobajte ovu verziju. Sastojci: 200 ml slatke pavlake, 1 šolja mlijeka 1 kesica vanilin šećera prstohvat soli 4 kašike šećera 100 grama čokolade