Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas slavimo SVETOG STOLPNIKA i početak Crkvene Nove godine: Pogledajte u MJESEC i saznajte kakva vas sudbina čeka

14 Septembar 2023
2 min.
Danas slavimo SVETOG STOLPNIKA i početak Crkvene Nove godine: Pogledajte u MJESEC i saznajte kakva vas sudbina čeka

Vernici danas slave Svetog Simeona Stolpnika, velikog čudotvorca, koji je danonoćno stajao na stubu i molio se.

Današnji dan poznat je i kao početak Crkvene Nove godine, kada pocinje novi godišnji ciklus prizivanja molitvenog zastupništva svetih po minejskom, mesecnom, bogoslužbenom krugu.

Prema običajima, na današnji dan, kada se slavi i Sveti Simeon Stolpnik, pocinje jesenja setva. Na današnji dan gleda se i kakav je mesec, ako je mlad, prema verovanju će roditi žito, ali biće rodna i cela godina.

Sveti Simeon Stolpnik je rodom Sirjanin. U 18. godini je pobegao od kuce i zamonašio se. Tokom monaškog života stalno je postio, a prema predanju 40 dana bez prestanka.

Nazvan je Stolpnik kada se odlučio na težak podvig, život na stubu (stolpu).

Oko njegovog stuba poceli su da se okupljaju bolesni, robovi, carevi, ali i bogataši. Pomagao je svima i odvraćao ljude od jeresi. Prema predanju, pored njegovog stuba došla je jednom i zmija i živela mirno pored njega. Zmiji je jedan dan u oko upao trun, a Sveti Simeon Stolpnik se sažalio na zmiju i izlecio je, nakon cega je otišla u zahvalnosti.

Sveti Simeon Stolpnik upokojio se u septembru 459. godine, a njegove mošti nalaze se u crkvi u Antiohiji u Antakiji u Turskoj.

Povezani članci

Danas je praznik velikih mučenika: Evo šta bi trebalo da uradimo za sreću

Srpska pravoslavna crkva danas se seća na stradanja svetitelja i mučenika Trofima, Savatija i Dorimedonta. Današnji dan u crkvenom kalendaru posvećen je trojici hrišćanskih mučenika. Trofim, Savatije i Dorimedont nisu bili istog porekla, ali im je vera u Hrista bila zajednička. Legenda kaže da su Trofim i Savatije uhapšeni za vreme praznika u čast boga […]

Vjernici danas slave SVETU ARIJADNU: Ovo su vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetu mučenicu Arijadnu. Arijanda je hiršćanska svetiteljka iz 2. veka. Bila je zaštitnica potlačanih i ugnjetavanih. Prema narodnom predanju kao veoma mlada postala je robinja kod nekog vlastelina, a kao jedina hrišćanka u okruženju nailazila je na brojne muke. Nakon što je vlastelinu rođen sin, on je […]