Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

DANAS SU SVETI VRAČI! Da biste bili zdravi tokom cele godine, OVO treba da uradite

14 Novembar 2022
2 min.
DANAS SU SVETI VRAČI! Da biste bili zdravi tokom cele godine, OVO treba da uradite

Vernici danas slave Sveti Vrači koji su smatraju velikim zaštitinicima od bolesti.

Sveti Damjan i Kozma proslavljaju se 14. jula i 14. novembra, a ovaj praznik je poznat kaoSveti Vrači. Bili su lekari i iscelitelji, a pošto su smatrali da je njihovo lekarsko znaje dar od Boga, nikada za lečenje nisu uzimali novac i poklone. Postoji priča da se Kozma naljutio na Damjana kada je od žene koju su izlečili od teške bolesti uzeo 3 jaja.

Svete Vrače najčešće slave lekari, a Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom. I danas postoji vera da Sveti Kozma i Damjan čuvaju i štiti od bolesti, pa im se vernici mole za zdravlje. Takođe, ovaj dan posebno slave oni koji su ozdravili i pobedili neku bolest, a običaj je da se na praznik Svetih Vrači pomolimo za zdravlje molitvom koja je posvećena ovim svecima.

Običaj je da se danas izbegavaju fizički poslovi, već da se praznik posveti molitvi i smirenju. Praznik se obeležava sa verom da će Bog sačuvati zdravlje, sprečiti bolest i pomoći ljudima da budu zdravi i spremni za rad cele godine. Veruje se da se ovaj dan slavi i kao zaštita od udara groma.

Mnoge porodice proslavljaju Svete Vrače kao krsnu slavu, a pošto se 2022. godine slava obeležava u ponedeljak, prema pravilu na slavskoj trpezi služi se mrsna hrana.

MONDO

Povezani članci

Danas izgovaramo ovu molitvu: SPC i njeni vjernici obilježavaju PREPODOBNOG GRIGORIJA DEKAPOLITA

Danas proslavljamo hrišćanskog svetitelja iz 9. vijeka. Prepodobni Grigorije Dekapolit rođen je u Dekapolju Isavrijskom, današnji Dar es Salam. Roditelji su mu bili znameniti ljudi poznati po svojoj hrišćanskoj vjeri, pa mnoge nije začudilo kada je, nakon završetka škole, umjesto da se oženi, Grigorije riješio da se zamonaši. Legenda kaže da je Sveti Grigorije gdje […]

Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

Osobe koje su odrasle uz sestru biće vjerovatno sretnije i optimističnije u životu od drugih, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Alster u Sjevernoj Irskoj. U studiji je učestvovalo više od 570 ljudi, između 17 i 25 godina, koji su odgovarali na mnoga psihološka pitanja, uključujući i ona vezana za mentalno zdravlje. Prema rezultatima, upravo su […]